Hlavní obsah

Mourinho? V United ještě nevědí, přesto si Portugalce pojistili pořádným balíkem!

Londýn

S vedením Manchesteru United si ještě neplácl, už teď ale José Mourinho rozhodně nepřijde zkrátka. Podle španělského listu El País uzavřel anglický fotbalový gigant s portugalským koučem lukrativní předběžnou dohodu, díky níž si Special One může přijít až na 15 miliónů liber (přes půl miliardy korun).

Foto: Profimedia.cz

Vrátí se José Mourinho do velkého fotbalu na lavičce Manchesteru United?

Článek

Jenže pozor! Tuto sumu získá třiapadesátiletý rodák ze Setúbalu v případě, že tým z Old Trafford trénovat nebude! Dohoda mu totiž zakazuje hledat si po vymezené období jiné angažmá a astronomickou částku by od rekordmanů v počtu titulů v Premier League obdržel jako kompenzaci, kdyby nakonec z námluv sešlo.

Podmínky jsou podle El País následující: Rudí ďáblové vyplatí Mourinhovi pět miliónů liber v případě, že mu finální verzi smlouvy nenabídnou do 1. května. A pokud nedojde k definitivní dohodě ani do 1. června, přistane vítězi Ligy mistrů (s Portem a Interem Milán) na účet dalších 10 miliónů...

O Mourinhovy služby se po loňském prosincovém vyhazovu z Chelsea intenzivně údajně zajímal vedle jiných velkoklubů i Real Madrid, kde už uznávaný Portugalec působil a přivedl ho k titulu. Představitelé Bílého baletu však od agenta slyšeli: Pozdě! Manchester United tak za tučný balík v podstatě získal garanci, že mu Mourinho neuteče jinam. Podle El País jsou podobné předběžné dohody o spolupráci v dnešním fotbalovém světě běžnou záležitostí.

Mourinho, Giggs, Pochettino či Tuchel?

O Mourinhovi se hovoří jako o nejpravděpodobnějším nástupci Louise van Gaala. Pod taktovkou nizozemského kouče se tým výsledkově i herně trápí a v aktuální ligové tabulce mu patří šestá pozice se ztrátou 16 bodů na vedoucí Leicester. Navíc už také vypadl z Ligy mistrů a Ligového poháru.

Vedení Manchesteru o zkušeného stratéga stojí, definitivní rozhodnutí ale ještě nepadlo. Představenstvo klubu není v názoru na Mourinhův příchod jednotné. Zatímco jednoznačně pro je údajně (výkonný místopředseda) Ed Woodward, klubová legenda Sir Bobby Charlton nebo bývalý strůjce úspěchů United Sir Alex Ferguson, jenž už před třemi roky upřednostil jako svého nástupce krajana Davida Moyese, zastávají spíše zdrženlivý postoj.

V kuloárech sílí hlasy, že metody egocentrického trenéra už nejsou zdaleka tak progresivní jako před lety, plusové body navíc kouči na ostrovech rozhodně nepřidala ani aféra s někdejší lékařkou Chelsea Evou Carneirovou, která zřejmě skončí až u soudu. Právě kvůli přetrvávající absenci dohody se ředitelé rozhodli pro kompromis prostřednictvím předběžné smlouvy.

Diskuse o novém kouči United tak může pokračovat. Možná je prý také varianta, že by na lavičku usedl současný asistent Ryan Giggs, mezi potenciální adepty řadí britská média rovněž Argentince Mauricia Pochettina z Tottenhamu či dokonce Kloppova nástupce v Dortmundu Thomase Tuchela. Jen mimochodem: Van Gaal má s United smlouvu až do léta 2017 a ročně pobírá 6 miliónů liber.

Vystřídá José Mourinho Louise van Gaala na lavičce Manchesteru United?
Ano
76,2 %
Ne
23,8 %
Celkem hlasovalo 16011 čtenářů.

Reklama

Související témata: