Hlavní obsah

Leicester zázrakem Anglie? Čísla Tottenhamu šokují snad ještě víc

Londýn

Největším překvapením Premier League bezesporu zůstává Leicester, který i sedm kol před koncem soutěže figuruje v čele tabulky. Při bližším zkoumání Tottenhamu, nejspíš posledního rivala Lišek v boji o titul, se ale ukazuje, že i na White Hart Lane udělali pořádný kus práce. Prospěch z toho nemusí mít jenom fanoušci londýnského celku, ale s blížícím se evropským šampionátem také příznivci Albionu.

Foto: Darren Staples, Reuters

Fotbalisté Tottenhamu se radují z gólu, který vstřelila největší hvězda týmu Harry Kane (druhý zleva).

Článek

O anglické lize se mluví jako o soutěži, v níž může kterýkoliv tým porazit kohokoliv. I proto je označována za nejlepší ligu světa. Že by ale posledních pár kol před finišem držely vedení týmy Leicesteru a Tottenhamu, to by před sezónou nenapadlo snad nikoho.

O Liškách s vykutáleným vůdcem Claudiem Ranierim už toho bylo napsáno hodně. Redaktoři BBC si ale posvítili také na londýnský celek. A našli zajímavé skutečnosti.

Kohouti v minulé sezóně skončili na pátém místě, a pokud se někdo rozhoupal a vsadil si na to, že Tottenham v sezóně následující titul vyhraje, určitě zažívá netrpělivé období. Vždyť v některých sázkových kancelářích v Anglii se na tuto možnost dalo vsadit až v kurzu 150:1.

Mladíci Kohouty táhnou

V případě výhry tohoto imaginárního fanouška by se Tottenham stal prvním týmem od roku 1989, který by slavil titul po sezóně, v níž nedokázal skončit mezi první čtyřkou.

Překvapivý je také velmi nízký průměrný věk hráčů. Za ideální složení týmu se považuje vybalancované zastoupení fotbalistů zkušených, nadějných a v ideálním sportovním věku. Asi jako loňský mistr Chelsea, jejíž průměr byl 27,5 roku. Tottenham hraje s fotbalisty, jejichž průměr je těsně nad 25 let. A pokud by dosáhl na titul, podařilo by se mu to s nejmladším kádrem za posledních 23 let.

Připomenout v této souvislosti musíme také fakt, že nejmladší hráči nejsou ve Spurs žádnými otloukánky. Vždyť mezi ně patří dvě největší hvězdy - Harry Kane (22) a Dele Alli (19).

Spolupráce mezi těmito mladíky funguje báječně. V pěti nejkvalitnějších evropských soutěžích není dvojička, která by po společné spolupráci vstřelila víc gólů. Kane s Allim jich už dosáhli jen v lize sedm.

Angličané v Tottenhamu hrají, v Arsenalu ne

Tohoto napojení samozřejmě hodlá využít také trenér anglické národní reprezentace Roy Hodgson. Ten si může mnout ruce nad tím, že právě Leicester a Tottenham hrají v takovém laufu. Vždyť kouč londýnského celku Mauricio Pochettino pravidelně posílá do základní sestavy mimo Kanea s Allim ještě další Angličany: Erica Diera, Kylea Walkera a Dannyho Rose.

Připomeňme jen, že na parádním obratu Anglie v přípravném zápase s Německem se dvěma góly ze tří podíleli právě hráči Tottenhamu.

Fanoušci Albionu s nadějí vyhlížejí evropský šampionát. Konečně by hrdý anglický národní tým mohl prokázat, že se v kolébce fotbalu stále rodí konkurenceschopní fotbalisté i na mezinárodní úrovni. V Tottenhamu dostávají příležitostí dostatek, jen ve čtyřech týmech Premier League mají Angličané odehranou větší porci minut.

Nejméně si domácí fotbalisté zahrají v Arsenalu - tradičním rivalovi Kohoutů.

Poslední údaj ocení všichni objektivní fandové fotbalu. Za posledních pět let totiž Tottenham utratil 256 miliónů liber, ale na prodeji získal 293 miliónů liber. V přestupové politice tak Spurs skončili v černých číslech. Což je pro oba manchesterské týmy, Chelsea, Liverpool a dokonce i pro Arsenal naprosto nedostižná meta.

Kdyby se Tottenhamu podařilo poprvé od sezóny 1960/61 dosáhnout na mistrovský titul, jednalo by se o husarský kousek podceňovaného týmu ze severu Londýna. Možná ale všechno skončí jinak a s pohárem budou nadšeně křepčit ještě podceňovanější fotbalisté z Leicesteru.

Reklama

Související témata: