Hlavní obsah

Pokud Británie opustí EU, budou mít hvězdy Premier League problémy. A Češi taky

Londýn

Dne 23. června se bude ve Velké Británii v referendu rozhodovat o setrvání země v Evropské Unii. Tento proces však také může znamenat obrovský problém pro ostrovní fotbal. Více než 400 hráčů by pak ztratilo právo hrát v Anglii, Skotsku a dalších státech Velké Británie. Mezi nimi samozřejmě i čeští fotbalisté.

Foto: avfc.co.uk

Útočník Aston Villy Libor Kozák by v případě odstoupení Velké Británie z EU měl v Anglii problém uzavřít smlouvu.

Článek

„Odchod z Evropské Unie bude mít daleko větší dopad na fotbalové prostředí, než si jsou lidé vůbec schopni domyslet," říká fotbalová agentka Rachel Andersonová pro BBC. Druhý tábor naopak prohlašuje, že by „Brexit" mohl snížit omezení na volný pohyb pro zbytek světa, čímž by se rozšířil počet talentů.

Kdo je v ohrožení?

V současné době hráči přicházející ze států EU nepotřebují žádná povolení, jelikož je vše legislativně ošetřeno pod hlavičkou Bruselu. Ti ostatní však musí obstát v tzv. Home Office (úřad vyřizující pracovní povolení) kritériích, která spočívají ve vytíženosti v reprezentaci a žebříčku FIFA v tabulce národů.

Podle zpracované analýzy vyplývá, že celkem 332 hráčů z první i druhé anglické ligy a nejvyšší skotské soutěže by na tyto standardy nedosáhlo. Pouze 23 cizinců ze 180 angažovaných v klubech druhé anglické ligy by dostalo pracovaní povolení na základě těchto kritérií. A ve Skotsku jsou tato čísla ještě markantnější! Tam by dokonce žádný z 53 hráčů povolení nezískal.

A týká se to i věhlasných jmen v Premier League. Problém by měla například hvězda překvapivého lídra z Leicesteru N'Golo Kanté nebo dirigent West Hamu Dimitri Payet, přestože oba již Francii reprezentovali. Podmínky by nesplnil ani český útočník Libor Kozák v Aston Ville, brankář Evertonu Jindřich Staněk či druholigoví Tomáš Kalas a Filip Twarzdik. Potíže by mohli mít i Daniel Pudil, Matěj Vydra a Jiří Skalák.

A právě místopředsedkyně West Hamu Karren Bradyová bojuje za setrvání Británie v EU. Dokonce napsala klubovým šéfům varovný dopis ohledně vystoupení z Unie, které podle ní bude mít katastrofální následky. Zastánci „Brexitu" zase argumentují tím, že by omezení počtu cizinců mělo pozitivní vliv na výchovu a rozvoj mladých talentů. Konečně by totiž mladí Britové dostali prostor v domácích soutěžích.

Všichni funkcionáři se však stejně shodují, že by vypořádání se s touto legislativou přineslo spoustu potíží, a tak celý fotbalový svět upíná zrak ke 23. červnu 2016.

Pravidla pro automatické udělení pracovního povolení:
Reprezentant země, která je na žebříčku FIFA do 10. místa, musí odehrát alespoň 30 % mezinárodních utkání v posledních dvou letech.
Hráč ze země, která je v žebříčku od 11. do 20. místa musí odehrát 45 % mezinárodních zápasů.
Pro země na 21. - 30. místě je to 60 % a pro další dvacítku 75 %.

Reklama

Související témata: