Hlavní obsah

Lakers věnovali vítězství operovanému kouči

Obhájci titulu basketbalové NBA, Los Angeles Lakers, vyhráli v semifinále Západní konference i svůj druhý domácí zápas a v sérii se San Antoniem srovnali krok na 2:2. Kobe Bryant přispěl k vítězství 99:95 pětatřiceti body, Shaquille O'Neal jich přidal 29. Pátý zápas se hraje v úterý v San Antoniu.

Foto: ČTK

Kobe Bryant z týmu LA Lakers (vlevo) se prosadil přes svého strážce Davida Robinsona ze San Antonia.

Článek

Lakers věnovali vítězství Philu Jacksonovi, který poprvé po třinácti letech zmeškal coby hlavní kouč utkání play-off. Legendární trenér se v sobotu podrobil angioplastice, která by mu měla zlepšit průchodnost artérie vedoucí do srdce. O'Neal měl pro trenéra, kterého na lavičce ho zastoupil asistent Jim Cleamons, stručný vzkaz: "Zůstaň doma a odpočívej."

Jacksona, jehož v posledních týdnech trápily bolesti na prsou, z nemocnice propustili dvě a půl hodiny před zápasem. "Podle hlasu to vypadalo, že je mu dobře," řekl Cleamons, jenž s trenérem ještě před utkáním telefonoval. "Doufám, že s námi zítra odcestuje do San Antonia a v úterý bude na lavičce," dodal.

Zpočátku to nevypadalo, že by hráči Jacksona mohli potěšit, neboť v poločase prohrávali 39:46. "Dělali jsme spoustu hloupých chyb," konstatoval O'Neal. San Antonio se nenechalo zlomit ani nevydařenou třetí čtvrtinou a 90 sekund před koncem se znovu dostalo do vedení 95:93. V závěru ale prokázal pevnou ruku Bryant, který 14 sekund před sirénou proměnil dva trestné hody a dostal Lakers na koně. San Antonio nezachránil ani nejužitečnější hráč NBA Tim Duncan s 36 body.

Východní konference
Philadelphie - Detroit 95:82 (stav série 2:2)
Západní konference
Los Angeles Lakers - San Antonio 99:95 (stav série 2:2)
Sacramento - Dallas 99:83 (stav série 2:2)

Vyrovnáno i v dalších sériích

Vyrovnání na 2:2 dosáhli na domácí palubovce i hráči Philadelphie, kteří porazili Detroit 95:82, a Sacramenta. Kings i bez zraněného Chrise Webbera porazili Dallas 99:83.

V utkání Philadelphie zářil tradiční střelec Allen Iverson, který si připsal 36 bodů a 11 asistencí, a stíhal ještě burcovat publikum. "Byl to týmový výkon. V play off jen jeden hráč nemůže zaručit úspěch," tvrdil. Zlepšený výkon by nyní podle něho měla Philadelphie potvrdit i ve středu Detroitu, kde první dva zápasy série ztratila.

V dresu Sacramenta zastoupil výborně Webbera, kterého od druhého utkání v Dallasu trápí zranění kolena, Turek Hedo Turkoglu. Mužstvo střelecky vedl, v týmu vítěze základní části naopak vyhořel Dirk Nowitzki, jenž odehrál celých 58 minut v sobotním dvojitém prodloužení.

Reklama