Hlavní obsah

Anglie žádá FIFA, aby vyšetřila možné poškození mozků hráčů

Londýn

Anglická fotbalová asociace má podezření, že u některých bývalých hráčů se objevuje onemocnění demencí v souvislosti s poškozením mozku během jejich kariéry. Požádala proto FIFA, aby se možnou spojitostí zabývala a zahájila výzkum.

Foto: Jorge Adorno, Reuters

Šéf FIFA Gianni Infantino.

Článek

Hned tři angličtí mistři světa z roku 1966 Martin Peters, Nobby Stiles a Ray Wilson trpí Alzheimerovou chorobou, tedy postupným rozpadem nervových buněk. Britskému deníku Daily Mirror to potvrdili rodinní příslušníci hráčů. Už v roce 2002 zemřel v 59 letech reprezentant Jeff Astle a vyšetření odhalilo, že trpěl poškozením mozku z častého hlavičkování těžkých, kožených míčů.

"Vedeme výzkumy a žádáme FIFA, zda nám pomůže ve snaze zjistit, zda u bývalých hráčů je běžnější demence než u ostatních lidí," řekl šéf zdravotní komise Anglické fotbalové asociace Ian Beasley. "Problém je, že to prostě nevíme. Je to obrovský závazek snažit se zjistit, zda je přímá souvislost mezi hraním fotbalu a kognitivními funkcemi," dodal.

Loni v USA asociace doporučila zakázat hlavičkování hráčům do deseti let právě z obav z možných zranění hlavy. Problémy s poraněním mozku už jsou dokázány například u bývalých boxerů či hráčů amerického fotbalu.

Šéf lékařské komise FIFA Jiří Dvořák dosud netušil, že se v Anglii zabývají možnou spojitostí mezi otřesy mozku fotbalistů a demencí. "Zatím máme málo důkazů, že fotbalisté mají větší předpoklady pro takové onemocnění, ale to je také důvod, proč se provádějí dlouhodobé výzkumy. A to nejen ohledně mozku fotbalistů a fotbalistek, ale například i v souvislosti s onemocněním kloubů," řekl český lékař.

Reklama