Hlavní obsah

Půjdou Řepkovi 'Kladiváři' do výprodeje?

LONDÝN

Fotbalový klub West Ham nezvládl boj o záchranu v nejvyšší anglické soutěži. V neděli otevřela elitní soutěž brány a vykopla 'Kladiváře', v jejichž dresu nastupuje také bývalý český reprezentant Tomáš Řepka, ze svého středu. Okamžitě se vyrojily spekulace o velkém výprodeji hráčů, tým totiž bude muset omezit výdaje na platy hráčů na polovinu...

Foto: ČTK

Zklamaný malý fanoušek West Hamu United po utkání, které definitivně poslalo klub do nižší soutěže.

Článek

"Nic neuspěcháme, ale mohu potvrdit, že v příští sezóně vyběhne na trávník Upton Parku jiné mužstvo," nechal se slyšet šéf klubu Trevor Brooking, který v posledních utkáních zastoupil nemocného kouče Glenna Roedera. "V našem rozpočtu vznikne díra okolo patnácti miliónů liber," oznámil důvod.

Sestup z Premier League vždy znamená pro klub velkou finanční ztrátu. Nejinak je tomu v tomto případě. West Ham už nebude u dělení příjmů za televizní práva, která vynášejí každému týmu kolem 20 miliónů liber ročně. V druhé lize se částka dramaticky sníží na zhruba půl miliónu. Po dva následující roky k nim může West Ham počítat ještě se 'zlatým padákem' zhruba 5,5 miliónu z první ligy, takže celkový deficit z televizních příjmů bude zpočátku 'jen' kolem zmiňovaných 15 miliónů liber ročně.

Hvězdy odejdou

"Proto se musíme některých hráčů prostě zbavit. Lidé mi říkají, že za platy musíme dávat polovinu. Jenže už neříkají, kdo má zůstat a kdo má jít. Je to, a ještě to bude, těžké rozhodování," lamentoval Brooking. West Ham vydával v této sezóně na platy 24 miliónů liber. Podle britských listů mu platné smlouvy umožňují prakticky okamžitě ukončit smlouvy s osmi z 39 hráčů.

Kontakt vyprší i hvězdnému útočníkovi Paolo Di Caniovi a 'Kladiváři' již dali najevo, že ho neprodlouží. Smlouva končí také legendě Lesi Ferdinandovi. "Já ale zůstávám," prohlásil 36letý forvard, jenž odmítl myšlenku na odchod do 'penze'. Na odchodu jsou ale jiní: brankář David James, o kterého má zájem Manchester City, Joe Cole sledovaný Evertonem a Liverpoolem, Jermain Defoe, kterého chce Manchester United, a Kanouté, který možná zamíří do Fulhamu.

"Musíme každopádně zachovat silný tým, který bude schopen se probít zpět," stojí mezi mlýnskými kameny Brooking. Výkonný ředitel týmu Paul Aldridge jeho slova potvrzuje: "Budeme se snažit udržet pohromadě tak velkou část týmu, jak bude možné."

Zima hrůz

Ačkoli po každém neúspěchu nastává etapa hledání viníků, deník The Times se týmu zastal. Podle jeho názoru je West Ham nejtalentovanějším týmem, jaký kdy z Premier League vypadl. Podle The Times ukáže prst hledající odpovědnost za debakl vedle hvězdných hráčů, jako je Trevor Sinclar či Frédéric Kanouté, asi i na trenéra Glena Roedera. Za to, že si nedokázal poradit s obranou, v níž hraje Řepka, nenašel si dostatečně schopné asistenty a měl potíže s výběrem hráčů do zápasů. Svou vinu už přiznalo i vedení týmu, které se slovy Terence Browna omluvilo, že věnovalo příliš mnoho peněz na stadion a málo na hráče.

Ostrovní noviny se shodují, že West Ham hrál v závěru sezóny výborně, ale nedokázal už dohnat to, o co přišel během "zimy hrůz", kdy uhrál jen šest bodů z možných 42.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články