Hlavní obsah

Abramovič naštěstí pro Čecha Ranieriho vyhodil. Bude se muset Rus dívat na jeho mistrovské oslavy?

Londýn

Probíhající sezóna anglické Premier League připomíná pohádku, ve které se utlačovaný malý klub bez možnosti velkých investic rozhodne vzdorovat svým protěžovaným bratřím a vyfoukne jim princeznu, o kterou všichni tolik usilují. Tenhle příběh může mít ke všemu ještě hollywoodský happy end s prvky pořádné odplaty. Poslední ligový zápas sezóny totiž Lišky odehrají na Stamford Bridge, kde teoreticky mohou přebírat mistrovský pohár.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý trenér Chelsea Claudio Ranieri se stoperem Blues Johnem Terrym.

Článek

V Chelsea v minulosti působil současný trenér Leicesteru Claudio Ranieri. V týmu Blues budoval kádr od roku 2000. O tři roky později ale přišel nový vlastník Rus Roman Abramovič, který se o rok později rozhodl bělovlasého Itala vyhodit.

Nestačilo mu, že Chelsea skončila v Premier League druhá za mistrovským Arsenalem. Málo mu byl i postup londýnského celku do semifinále Ligy mistrů, kde nestačil na Monaco. Ale francouzský celek Ligu mistrů v sezóně 2003/04 nevyhrál. Vítězem se překvapivě stalo Porto, které vedl do té doby neznámý trenérský talent José Mourinho.

„Myslím, že odvádím dobrou práci a doufám, že zde budu moci setrvat," říkal Ranieri v roce 2004 ještě před vyhazovem. „Začal jsem zde něco budovat, ale ten dům ještě není hotový. Má jen pevné základy," pokračoval rodák z Říma.

Cudicini zůstane jedničkou, netajil se Ital

Pevné základy ale nestačily. Abramovič se rozhodl pro jeho odchod a na trenérskou lavičku instaloval právě Mourinha. Naštěstí pro Petra Čecha. Nadějný český brankář tehdy v lednu podepsal s Blues novou smlouvu a v Chelsea se hlásil po konci sezóny. Ranieri se přitom nechal slyšet, že brankářskou jedničkou týmu zůstane Carlo Cudicini...

„V Anglii se mi pracovalo velmi dobře. Miluji zdejší zápal pro hru a atmosféru," prohlásil Ranieri s tím, že by se za La Manche jednou rád vrátil. Tentokrát do klubu, který mu umožní postavit dům celý. A takový našel právě v Leicesteru.

Nyní, o dvanáct let později, se Ranieri na stadión Chelsea vrátí. Leicester na Stamford Bridge odehraje vůbec poslední ligový zápas této sezóny a s velkou pravděpodobností právě zde budou Lišky přebírat pohár pro vítěze Premier League.

Vždyť k jistotě podceňovaným chlapcům z Leicesteru stačí ve zbývajících třech kolech jediná výhra...

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články