Hlavní obsah

Nový verdikt soudu: Za smrt fanoušků může policie! Příbuzní rozhodnutí uvítali

Úmrtí téměř stovky fotbalových fanoušků při tlačenici na stadiónu Hillsborough v roce 1989 v Sheffieldu na severu Anglie nebyla nehodou či důsledkem chování diváků, ale důsledkem policejní nedbalosti. S odvoláním na výsledky vyšetřování to dnes uvedla soudní porota ve Warringtonu.

Foto: Andrew Yates, Reuters

Příbuzní obětí po novém verdiktu soudu.

Článek

Při semifinále Anglického poháru mezi Liverpoolem a Nottinghamem 15. dubna 1989 zahynulo v přeplněném sektoru Liverpoolu 96 fanoušků. Dalších 766 lidí bylo zraněno. Jedná se o největší neštěstí v dějinách britského sportu.

Velitel policie na stadiónu se ve své činnosti dopustil "velké nedbalosti" a k nebezpečné situaci pro diváky při zápase přispěly i další chyby policie, rozhodla porota. Chování fanoušků Liverpoolu podle ní k tragédii nepřispělo.

Závěr poroty, že se jednalo o zabití z nedbalosti, přivítali podle BBC příbuzní tehdejších obětí s velkou radostí. Ve společném prohlášení uvedli, že závěry poroty zcela potvrzují jejich dlouhý boj za spravedlnost.

Nové prošetření událostí nařídil v prosinci 2012 nejvyšší soud po dlouholetých protestech příbuzných obětí, kteří nesouhlasili s tím, že šlo o nešťastnou náhodu a že na vině je i chování některých fanoušků. Podle nich mohla za tragédii pochybení v policejním zajištění bezpečnosti na stadiónu.

Rovněž se podle některých odborníků ukázalo, že selhali i záchranáři a v době, kdy umírali lidí, docházelo ke zbytečným zdržením. Z obětí prý mohlo být 41 osob při včasné pomoci zachráněno. Britská vládla se pozůstalým předloni omluvila.

Reklama

Související témata:
Příbuzní