Hlavní obsah

Chelsea - Tottenham 2:2Leicester slaví, má senzační titul! Gratuloval i britský premiér. Druhý Tottenham ztratil na Chelsea

vap, škvČTKSport.cz
Aktualizováno

Senzace dovršena. Leicester je poprvé za 132 let existence mistrem! Tottenham ve druhém poločase dohrávky 36. kola anglické fotbalové ligy vedl na hřišti Chelsea už 2:0. Ale nakonec uhrál jen plichtu 2:2, a tak konkurenční Lišky mohou slavit. Druhý Tottenham už po ztrátě na Stamford Bridge nemůže lídra ligy dohnat, jeho manko činí sedm bodů. Po 21 letech nezískal titul žádný z obrů z Londýna či Manchesteru. Navíc poprvé od roku 1978 se stalo, že některý z klubů si připsal titul poprvé. Tehdy to byl Nottingham Forest.

Foto: John Sibley, Reuters

Gary Cahill (24) z Chelsea jásá po brance proti Tottenhamu.

Článek
Fotogalerie

Chelsea ve zpackané sezóně sice už prakticky o nic nehraje, ale zjevně nechtěla dopustit, aby její městský rival Tottenham ještě měl naději na titul. Jenže přes obranu Kohoutů se dlouho těžko prosazovala. Naopak sama chybovala v rozehrávce, což hosté trestali.

V závěru prvního poločasu se trefil nejprve Harry Kane, když ho kolmicí vyslal do vápna Eric Lamela. Obešel vyběhnuvšího Asmira Begoviče a lehce skóroval. Už po pětadvacáté v sezóně. Druhý gól přidal Son Hung-Min po další zbytečné ztrátě domácích. Střelou zblízka na přední tyč nedal brankáři Chelsea šanci. Eriksen si přitom připsal třináctou asistenci v sezóně, což ho řadí na druhé místo za Mesuta Özila.

Ve druhé půli si však Chelsea vytvořila tlak a brzy se dočkala snížení gólem Garyho Cahilla po rohovém kopu. Hru navíc oživil střídající Eden Hazard a právě belgický záložník nakonec pojistil Leicesteru titul. Sedm minut před koncem předvedl hezkou individuální akci, narazil si s Diegem Costou a parádní ranou do šibenice zařídil vyrovnání. Byl to pro něj první domácí gól v Premier League přesně po roce. Po utkání se mezi fotbalisty obou týmů strhla strkanice.

Hráči Leicesteru zápas společně sledovali v domě kanonýra Jamieho Vardyho. Obránce Lišek Christian Fuchs na svůj Twitter umístil video s popiskem "Mistři!!!", jak to u Vardyho doma vypadalo, když rozhodčí Clattenburg odpískal na Stamford Bridge konec utkání... Křepčení fotbalistů Leicesteru mohlo začít, jejich trenér Claudio Ranieri měl být na cestě z Itálie, kde navštívil svoji matku při příležitosti jejích 96. narozenin.

Leicester patřil před sezónou k outsiderům, před rokem se sotva zachránil. Ale prožil oslnivé údobí. Jeho oslavy chtěl Tottenham dnes alespoň oddálit. Po změně stran ale o náskok přišel a Leicester mohl zahájit oslavy jedné z největších senzací v dějinách Premier League.

Sociální sítě okamžitě po závěrečném hvizdu zaplavily gratulace fotbalových osobností. "Gratuluji Leicesteru k historickému úspěchu," napsal na twitter český reprezentační gólman Petr Čech z Arsenalu. "Gratuluji Leicesteru. Dobře si ale vedl také Tottenham, který je celou sezonu naháněl," ocenil kapitán Chelsea John Terry i svého dnešního soupeře.

„Mnoho gratulací Leicesteru. Výjimečný, absolutně zasloužený titul v Premier League," připojil se ke gratulacím premiér Velké Británie David Cameron na svém účtu na Twitteru.

Anglická fotbalová liga - 36. kolo:
Chelsea - Tottenham 2:2 (58. Cahill, 83. Hazard - 35. Kane, 44. Son Hung-min).

Reklama

Související témata: