Hlavní obsah

Lišky potvrdily dominanci výhrou nad Evertonem, uspěli i Rudí ďáblové

Aktualizováno

Fotbalisté Leicesteru porazili v předposledním 37. kole anglické Premier League na vlastním stadiónu Everton 3:1 a potvrdili triumf před vlastními fanoušky. Dvěma zásahy se na výhře podílel Jamie Vardy, který se po suspendaci vrátil do sestavy Lišek. Nový mistr tak převzal vítězný pohár před svými fanoušky. Manchester United přehrál domácí Norwich 1:0 a udržel se na pátém místě. Kanárci si naopak zkomplikovali boj o setrvání v nejvyšší soutěži. Po čtvrté v řadě prohráli. Swansea rozstřílela domácí West Ham 4:1 a ukončila tak šňůru deseti zápasů bez porážky. Sunderland získal důležité tři body proti Chelsea, když v druhém poločase dvěma góly otočil vývoj utkání a zvítězil 3:2.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Jamie Vardy oslavuje gól do sítě Evertonu

Článek
Fotogalerie

Rudí ďáblové byli od začátku aktivnější, ale stoprocentní příležitost si během první půle nevypracovali. Ve 4. minutě zahrozili domácí. Po rohovém kopu Bradyho vyskočil nejvýše Jerome, jeho razantní hlavička však mířila jen do náruče připraveného brankáře Manchesteru. Po patnácti minutách se zranil Darmian a kouč Van Gaal musel nuceně střídat. Ve 29. minutě zakončoval Smalling, jenže hlavou minul Ruddyho branku.

Po změně stran United ještě přidali, jenže nepřesnými přihrávkami se připravovali o nebezpečnější šance. Depay i Rojo mířili vysoko nad. V 72. minutě se hosté nakonec dočkali. Po rychlém kontru si za obranu domácích naběhl kapitán Rooney, ve vápně si to zamířil do středu hřiště a překvapivým manévrem posunul balón na volného Juana Matu, který bez potíží překonal Ruddyho. Hráči Norwiche se snažili vyrovnat, ke střele se však dostali sporadicky a ve čtvrtém střetnutí v řadě nevstřelili gól.

Swansea ukončila bodovou sérii Kladivářů

Labutě působily úvodní minuty pasivně a West Ham potvrzoval, že se mu v probíhajícím ročníku nesmírně daří. Ve 25. minutě, kdy skóre otevřel Routledge, ovšem nastal zlom. Obránce Naughton našel ve vápně neobsazeného jednatřicetiletého záložníka, který bez potíží překonal gólmana Randolpha. Na druhé straně mohl vyrovnat Ogbonna, jenže z bezprostřední blízkosti bránu přestřelil. Naplnilo se tak pravidlo „nedáš, dostaneš". O chvilku později skvěle nacentroval Kingsley, André Ayew se ideálně položil do stříleného centru a Randolph lovil míč ze sítě znovu.

Záhy po přestávce zvýšil po ideálním centru Barrowa na 3:0 Korejec Ki. Šokovaní Kladiváři se snažili vývoj utkání zvrátit a blízko snížení byli po závaru z 55. minuty. K dorážce se dostal Antonio, brankář Fabianski však svůj tým podržel. Následnou střelu z hranice vápna už poslal Carroll těsně mimo tři tyče.

Kladiváři se dočkali až v 68. minutě. Po zmatcích před brankou Fabianského si nakonec balón do vlastní sítě vstřelil Kingsley. Hráči Swansea však nepodlehli žádnému tlaku a v nastavení završil na konečných 4:1 Gomis po spolupráci s Ayewem. Kladiváři tak po deseti zápasech poznali hořkost porážky a zkomplikovali si boj o páté místo s Manchesterem United. Swansea se na pátý pokus dočkala výhry na venkovním hřišti.

Vardy se vrátil do sestavy a řídil výhru Leicesteru

Již v páté minutě se po centru Kinga trefil nejlepší střelec Lišek Jamie Vardy. Oslavil tak návrat po dvoutýdenní suspendaci. Domácí, hrající v euforii, bez potíží kontrolovali vývoj utkání a po půl hodině se k dorážce ve vápně soupeře dostal Andy King a zvýšil na 2:0.

Po změně stran se Everton osmělil a v 58. minutě se blýskl brankář Schmeichel proti hlavičce Lukaka, když z bezprostřední blízkosti reflexivně zasáhl po rohovém kopu. Po hodině hry měl třetí gól Leicesteru na kopačkách Fuchs, gólman Robles však skvěle zakročil proti střele z hranice vápna.

V 66. minutě se ve vápně uvolnil Vardy, kde ho podrazil Pennington a rozhodčí bez rozmýšlení pískl penaltu. K pokutovému kopu se postavil sám anglický reprezentant a svou 24. trefou v sezóně zvýšil na 3:0. Pouze jediná branka mu tak schází na nejlepšího střelce soutěže Harryho Kanea z Tottenhamu. O pár minut později mohl devětadvacetiletý útočník dovršit hattrick, ale tváří v tvář Roblesovi s razantní střelou neuspěl. Záhy na to upadl po zákroku Gibsona Schlupp, ale nařízenou penaltu tentokrát Jamie Vardy nezvládl a balón poslal vysoko nad branku.

Domácí si užívali oslavnou atmosféru, kterou v závěru poněkud pošramotili hráči liverpoolského celku zásluhou Mirallase, jenž kosmeticky upravil na 1:3 z pohledu Evertonu. Nikomu na King Power Stadium to však nevadilo, jelikož po závěrečném hvizdu vypukly další oslavy a přebírání poháru pro nejlepší mužstvo Premier League.

Anglická fotbalová liga - 37. kolo:
Norwich - Manchester United 0:1 (72. Mata)
Aston Villa - Newcastle 0:0
Bournemouth - West Bromwich 1:1 (82. Ritchie - 16. Rondón)
Crystal Palace - Stoke 2:1 (47. a 68. Gayle - 26. Adam)
Sunderland - Chelsea 3:2 (41. Khazri, 67. Borini, 70. Defoe - 15. Costa, 45.+3 Matič)
West Ham United - Swansea 1:4 (68. vlastní Kingsley - 25. Routledge, 31. Ayew, 51. Ki Sung-Yong, 90.+3 Gomis)
Leicester - Everton 3:1 (5. a 65. z pen. Vardy, 33. King - 88. Mirallas)

Reklama

Související témata: