Hlavní obsah

Spíš přistane E.T. na Piccadilly, než abychom my obhájili titulu, uvedl Ranieri

Utráceli neskutečné milióny. Už když na Ostrovy lanařili mágy Guardiolu, Mourinha či Conteho, poté drancovali klubové účty ještě víc, aby splnili přání, které jejich vyvolení trenéři měli. Bossové největších klubů v anglické Premier League však peněz nelitovali, protože jejich společná přísaha zněla: Sezóna 2015/16, kdy nám sebral titul Leicester, se nesmí opakovat. Jsme tady my, svatá čtveřice anglického fotbalu. Kluby z Manchesteru, Arsenal a Chelsea. „Jsem tady i já s Liverpoolem. A udělám všechno, aby se ještě po padesáti letech o této sezóně mezi fanoušky Reds vyprávělo,“ připomněl se i Němec Jürgen Klopp.

Foto: Tim Ireland, ČTK/AP

První trofej je naše! Zleva Zlatan Ibrahimovic a José Mourinho, nové osobnosti Manchesteru United poté, co Rudí ďáíblové na úvod sezóny vyhráli Community Shield..

Článek

Profit z prodeje televizních práv opět výrazně vzrostl, takže kluby Premier League si mohly dovolit utrácet. Třeba i 105 miliónů eur, které neváhal Manchester United vysázet za Pogbu, jen aby se vrátil zpátky z turínského Juventusu. Pogba se stal v tu ránu nejdražším fotbalistou v historii.

105 milionů by Klopp nikdy nedal

„Nikdy bych tolik peněz za jediného hráče nezaplatil," hlásil okamžitě německý kouč Liverpoolu Jürgen Klopp, že jeho filosofie je jiná.

„Dám dohromady soudržné mužstvo, jaké jsem postavil v Dortmundu. Kolektiv a týmový duch, to jsou mé zásady, jimiž dojdeme k úspěchu," nechal se okamžitě slyšet. Přitom i on nakupoval. Mané přišel ze Southamptonu za 41,2 miliónů eur, Wijnaldum z Newcastlu za sumu o 14 miliónů nižší.

Nejzajímavější přestupy v Premier League
Paul PogbaJuventusMan. United105
John StonesEvertonMan. City55,6
Leroy SanéSchalkeMan. City50
Granit XhakaMönchengladbachArsenal45
Henrik MchitarjanDortmundMan. United42
Sadio ManéSouthamptonLiverpool41,2
Michy BatshuayiMarseilleChelsea39
Eric BaillyVillarrealMan. United38
N'Golo KantéLeicesterChelsea35,8
Georginio WijnaldumNewcastleLiverpool27,5
Ilkay GündoganDortmundMan. City27
André AyewSwanseaWest Ham24,1
Vincent JanssenAlkmaarTottenham22,1
Ahmed MusaCSKA MoskvaLeicester19,5
Nolito CeltaVigoMan. City18
Joe AllenLiverpoolStoke15,5
Pierre-Emile HöjbjergBayernSouthampton15
Ashley WilliamsSwanseaEverton14
Zlatan IbrahimovicParis SGMan. Unitedvolný hráč
Álvaro NegredoValencieMiddlesbroughhostování
První sloupec jméno hráče, druhý sloupec bývalý klub, třetí sloupec nový klub, čtvrtý sloupec částka za přestup v miliónech eur

V porovnání s výdaji Manchesteru United jde však o pakatel. Guardilovi koupili na Old Trafford zmiňovaného Pogbu, z Dortmundu mi přivedli Arménce Mchitarjana za 42 miliónů, k tomu přidali Baillyho z Vilareallu za 38 miliónů, aby všechno orámovali ještě Ibrahimovicem, jemuž v Paris SG skončila smlouva a byl tudíž volný.

Za to chtějí samozřejmě úspěch. Minimálně titul, na který na Old Trafford čekali v uplynulých třech letech marně. Teď však mají vydatně posílené mužstvo a na lavičce charismatického Mourinha, který byl úspěšný všude, kam přišel. Vždyť jen s Chelsea získal tři tituly.

„Slíbil jsem ho a hned v první sezóně ho získám," netajil Mourinho, že ani pro něho na začátek angažmá v Manchesteru United neexistuje nic jiného, než ligový primát.

Mourinho titul slíbil, ale...

Vůbec nepřipouští, že to bude mít mimořádně těžké, neboť i další velcí soupeři jsou ho lační. Městský konkurent City, který si pořídil z mnichovského Bayernu trenéra na zázraky Guardiolu, ale stejně tak Chelsea, která přivedla Itala Conteho.

A oba trenéři pochopitelně měli mít fotbalisty, na které si ukázali. Guardiola stopera Stonese, záložníka Gündogana a útočníky Saného a Nolita, Conte pak Kantého a Batshuayie.

„Těším se, budou to mezi námi zase zajímavá klání. José chce vyhrávat, já rovněž, takže to bude stejné, jako když jsme se utkávali ve Španělsku," připomněl Guardiola sezóny, kdy vedl Barcelonu a Mourinho Real.

Jenže přišel i Conte, který ještě na evropském šampionátu vedl italskou squadru. Teď ji vyměnil za Chelsea, kde od něho ruský finanční oligarcha Abramovič požaduje okamžitý návrat na výsluní Premier League. Loňská blamáž a až desáté místo v tabulce se nesmí opakovat.

Do velké čtyřky chce patřit i Arsenal, i když jeho kouč Arséne Wenger byl, jako už tradičně, v nákupech a posilování mužstva nesmírně zdrženlivý. Pořídil si jen Granita Xhaku z Mönchengladbachu, přesto mluví o titulu, na který čekají Gunners už dvanáct let.

„Premier League není soutěží v utrácení peněz, i v ní rozhodne fotbalová kvalita na hřišti. My loni skončili druzí a letos uděláme vše, abychom se dostali ještě o stupínek výš," prohlásil francouzský kouč před startem soutěže.

Fanoušci Kanonýrů jsou ovšem značně skeptičtí, zda se současným kádrem se Wenger vůbec dostane do velké čtyřky. Vždyť ambicemi se netají Kloppův Liverpool, který poslední mistrovský titul získal v roce 1990, navázat na loňskou sezónu chce Argentinec Pochettino s Tottenhamem, neboť bronzový stupínek mu byl málo.

Na Leicester by měl být kurs 6000:1

A samozřejmě - je tu i obhájce titulu Leicester. „To spíš na Piccadilly přistane E.T., než abychom my zase získali ligový primát. Jestliže loni byl na naše prvenství vypsán kurs 5000:1, letos by to mělo být 6000:1," odmítal italský kouč Lišek Ranieri úvahy, že by se svým týmem zreprízoval loňskou pohádku.

„Proč bychom to nesvedli? Jsme stejně hladoví, jako loni, a i když odešel Kanté, my nikdy nebyli a nejsme mužstvem jednoho muže," myslí si naopak gólman Kasper Schmeichel, že Leicester by mohl do pořadí na prvních příčkách promlouvat zase a že by nový ročník Premier League startující dnes prvními sedmi zápasy úvodního kola mohl být o to zajímavější.

Reklama