Hlavní obsah

Rodiče, zaplaťte stovky liber. Anglické kluby vydělávají na dětských snech

Londýn

Krátká příprava v tunelu po boku zbožňovaných hvězd, pak rachot vyprodaných tribun. S dychtivýma očima vstupují na trávník pro zážitek na celý život. Říká se tomu doprovod hráčů a rodiče se dmou pýchou. Anglické fotbalové kluby jsou teď ovšem pranýřovány, že na dětských dnech nehorázně vydělávají. Za doprovod si nechávají platit stovky liber, v přepočtu až 19 tisíc korun.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

John Terry přivádí tým na plac. Chelsea za doprovod dětí peníze nevybírá.

Článek
Fotogalerie

Drží se pevně slavných hvězd a vychutnávají si nezapomenutelné chvilky. Počet lukrativních míst je omezený a některé kluby o nominaci do doprovodu vyhlašují soutěže a charitativní akce. Jsou však i jiné, které se nestydí na splnění dětského snu vydělávat.

Anglický list The Guardian přišel s odhalením, že některé kluby si za doprovod hráčů berou od rodičů klidně i stovky liber. To budí nevoli hlavně rodičů, kteří si to nemohou dovolit. Některé děti si tak nikdy nebudou moci splnit velký sen.

„Je zvláštní, když kluby, které vydělávají stovky miliónů z televizních práv a za prodej vstupenek, ještě zpoplatňují i tyto děti. Znamená to, že určitá skupina dětí tento zážitek nikdy nezažije, protože jejich rodiče na to nemají peníze," odsuzuje stínový ministr pro sport Clive Efford.

Nejdražší je West Ham

Zájem je velký, sestavují se dokonce čekací listiny. A kluby z toho těží. Nejdražší poplatky vybírá West Ham - až 600 liber (v přepočtu 19 tisíc korun!) za jedno dítě. Další v pořadí jsou Swansea (450), Tottenham (250-400), Leicester (300-400), Crystal Palace (150-425 liber). Podobné ceny požadují i Burnley, West Bromwich či Hull.

Kluby se brání, že za poplatky připravují pro děti zajímavý program. „Za tyto peníze dostávají občerstvení, zástupci klubu se jim věnují, dostanou výstroj, podepsané kartičky hráčů a další výhody," poukazuje zástupce Swansea City.

Na dětech nevydělávají všichni. Některé kluby nabízejí místa prostřednictvím různých soutěží a charitativních akcí. Jiné za doprovod nechtějí nic - Arsenal, Liverpool, Manchester United, Chelsea, Manchester City, Everton, Southampton či Sunderland.

V české lize panuje jiná praxe. Hráče doprovázejí při nástupu na hřiště nejmladší členové mládežnických týmů, kteří se pak o přestávce většinou utkávají v krátkém ukázkovém zápase.

Reklama