Hlavní obsah

Každou sezónu jsem hrál jinde. Tak jsem řekl, že chci pryč, vysvětluje Vydra

Praha

Čtyřiadvacetiletý útočník Matěj Vydra na konci minulého týdne přestoupil za deset miliónů liber z Watfordu do Derby County, některé zdroje uvádějí dokonce částku přes dvanáct miliónů, což by bylo víc než 383 miliónů korun. To z něj dělá šestého nejdražšího českého fotbalistu. Věří také, že se prosadí i v reprezentaci. „Přestup z Watfordu byl vysvobozením. Zahajuji novou fotbalovou i životní kapitolu,“ tvrdí útočník.

Vydra po přestupu do DerbyVideo: Sport.cz

 
Článek

Jste šestý nejdražší fotbalista české historie. To musí být úžasný pocit?

Jsou to jenom čísla. Když se nebude Derby dařit, první to půjde za mnou. Já jsem chtěl přestoupit a Watford nastavil tak vysokou cenu... Musím se s tím popasovat. Pogbu Manchester United koupil jako nejdražšího fotbalistu planety. Také se s tím musí vyrovnat. V anglickém fotbale jsou tak velké peníze, že ten tlak musíte unést, jinak nedopadnete dobře.

Překvapila vás částka, kterou za vás Watford nasadil?

Majitel klub Giampaolo Pozzo s oblibou navyšuje ceny. Ví, že anglické kluby peníze mají. Třeba Bolasie šel z Crystal Palace do Evertonu za nějakých dvaatřicet miliónů liber.

Přehled nejdražších přestupů českých fotbalistů (v miliónech korun dle tehdejšího přepočtu):
CenaJménoZDoRok
1,596Pavel NedvědLazioJuventus2001
504Tomáš RosickýSpartaDortmund2001
422Petr ČechRennesChelsea2004
až 417Petr ČechChelseaArsenal2015
až 403Jan KollerAnderlechtDortmund2001
kolem 382Marek JankulovskiUdineAC Milán2005
317Matěj VydraWatfordDerby County2016
kolem 312Tomáš RosickýDortmundArsenal2006
298,2Tomáš ŘepkaFiorentinaWest Ham2001
kolem 284Milan BarošFC LiverpoolAston Villa2005
kolem 250Jiří JarošíkCSKA MoskvaChelsea2005
Zdroj: ČTK.

Vy jste v létě řekl, že už nechcete hrát druhou nejvyšší soutěž, ale Derby ji hraje...

Bylo to v emocích. Už loni mě Pozzo nepustil na evropský šampionát jednadvacítek tady v Česku. Moc jsem ho chtěl hrát. Nepovedla se mi sezóna v Readingu, kde jsem hostoval, třikrát jsem byl zraněný. Letos jsem chtěl na mistrovství Evropy do Francie, to mi také nevyšlo. Byl jsem hrozně zklamaný, proto jsem to řekl. Spíš jsem tím myslel, že nechci pořád chodit na hostování. Ale minulost už jsem hodil za hlavu. V létě jsem se připravoval jako nikdy. Věřím, že budu úspěšný a dokážu i dávat góly.

Do Derby jste šel i proto, že cítíte ambici klubu vrátit se do Premier League a tím i svoji šanci?

V Championship jsem odehrál tři sezóny a hrát proti Derby bylo vždycky těžké. Určitě za mne nedali takové peníze, abychom hráli střed tabulky. Anglická druhá nejvyšší soutěž je jiná než jinde v Evropě. Hodně těžká, nadupaná. Záleží, jestli chytnete start, pak je důležité, jak se vám zadaří v období Vánoc a na začátku roku, kdy je program velmi našlapaný. Neberu přestup jako krok zpátky, ale jako vysvobození. Loni jsem podepsal s Watfordem pětiletou smlouvu a myslel jsem, že už se usadím v jednom klubu. Do Derby jsem nešel proto, abych to tam odprděl na lavičce. Chci postoupit do Premier Legue a stejnou ambici mají i v Derby County. Už se těším, až se vrátím z reprezentace, přidám se k týmu a budu si zařizovat všechny věci. Začínám novou kapitolu fotbalovou i životní.

Watford se k vám nechoval seriózně?

Majitel Watfordu Pozzo vlastní i jiné kluby, třeba Udinese v Itálii, kam jsem šel poprvé do zahraničí. On mě pak poslal do Watfordu. Za těch šest let, co jsem u něj, jsem hrál každou sezónu v jiném klubu. Není to jednoduché každý rok měnit zemi, případně klub a trenéra. Když jsem pomohl Watfordu k postupu, poslali mě na hostování do Readingu. Už jsem chtěl to neustálé chození na hostování skončit. Nezachovali se ke mně dobře, tak, jak by mohli, ale ve velkém fotbalu se to stává. Řekl jsem, že chci z Watfordu odejít, pokud tam nedostanu šanci. Akceptovali to. Jsem rád, že jsem přestoupil. Věřím, že mi to v Derby bude vyhovovat i herně. To se však nedá předpovědět. Podepsal jsem čtyřletý kontrakt, nevím ale, jestli tam tak dlouho vydržím. Zaplatili za mne velké peníze, ale třeba po roce si koupí za větší peníze jiného útočníka. Uvidíme.

V Premiér League už není kromě Petra Čech jediný český fotbalista. Čím to je?

Nejspíš kvalitou. Doba Nedvěda a Poborského je pryč. Anglické kluby mají velké peníze a raději si koupí hotového hráče za dvacet miliónů liber, než by daly třeba čtyři za talentovaného z Česka. Kluby dostávají obrovské peníze. I sestupující z Premier League dostane víc, než třeba Bayern za německý titul. V Anglii mají velké peníze i druholigové kluby. Třeba skotský záložník Ritchie odešel z prvoligového Bournemouthu za dvanáct miliónů liber do druholigového Newcastle United. Na peníze tu tolik nehledí.

Vrátil jste se do reprezentace. Je Karel Jarolím trenér, jehož fotbalová filozofie vám vyhovuje?

Osobně jsem ho poznal až první den srazu. S Mladou Boleslaví hrál ofenzívní fotbal. Já jsem útočník. Věřím, že to bude fungovat. Budu plnit to, co po mně bude trenér chtít. Jsem připravený. Chtěl bych si v národním mužstvu vybojovat pevné místo.

Reklama