Hlavní obsah

Pouhých 67 dnů a dost! Allardyce skončil. Radil, jak obejít pravidla

Aktualizováno

Trenér Sam Allardyce skončil podle Sky Sports po pouhých 67 dnech na lavičce anglické fotbalové reprezentace. Jedenašedesátiletý kouč se dostal do problémů poté, co britský deník Daily Telegraph zveřejnil tajnou nahrávku. Fotbalová asociace (FA) krátce po informaci Sky Sports trenérův konec ve funkci potvrdila s konstatováním, že u týmu končí po vzájemné dohodě.

Foto: Tony O'brien, Reuters

Před týdnem kouč Anglie Sam Allardyce (vlevo) sledoval po boku šéfa FA Martina Glenna slavnostní prezentaci EURO 2020.

Článek

Allardyce se dnes vedení FA za své jednání omluvil, práci mu to ale nezachránilo. "Vzhledem k závažnosti jeho chování se FA s Allardycem dohodla na ukončení smlouvy s okamžitou platností," uvedla v prohlášení FA. "Nebylo to snadné rozhodnutí, ale prioritou FA je ochrana širších zájmů fotbalu a udržení nejvyšších standardů chování ve fotbale."

Ukončení smlouvy vzápětí v oficiálním prohlášení potvrdil i Allardyce. "Bylo pro mne velkou ctí, když jsem byl v červnu jmenován, a jsem z tohoto závěru hluboce zklamaný," uvedl kouč.

Co se vlastně přihodilo? Co zlomilo vaz kouči? Deník zveřejnil dosud tajný zvukový záznam, na němž reprezentační kouč Sam Allardyce slibuje investigativním reportérům, kteří se vydávali za investory z Dálného východu, pomoc při obcházení zákazu vlastnictví hráčských práv třetími stranami a domlouvá si za své služby odměnu ve výši 400 tisíc liber (víc než 12 miliónů korun).

Reportéři listu měli pořídit nahrávku v srpnu v Londýně, tedy ještě před prvním Allardyceho vystoupením v roli reprezentačního kouče na Slovensku v kvalifikaci o MS 2018. Jednašedesátiletý trenér se výběru Anglie ujal v červenci po odstoupení Roye Hodgsona, jenž rezignoval po osmifinálové porážce s Islandem na EURO ve Francii.

Allardyce při schůzce reportérům tvrdil, že zákaz vlastnictví hráčů, resp. jejich práv třetími stranami, který anglická Fotbalová asociace (FA) vydala již v roce 2008 (FIFA pak v roce 2015), není problém obejít. Kouč dokonce tvrdil, že zná agenty, kteří pravidla obcházejí „celá léta". Jako příklad uvedl dva roky starý transfer Ekvádorce Ennera Valencii z mexické Pachucy do West Hamu, který tehdy trénoval.

Anglická fotbalová asociace začala situaci šetřit a vyžádala si od deníku kompletní nahrávku. A na úterý svolalo vedení asociace schůzku nejužšího vedení v čele s šéfy Gregem Clarkem a Martinem Glennem. „Chci znát všechna fakta, dozvědět se cokoliv od kohokoliv, abychom mohli zaujmout k věci jasné stanovisko," řekl Clarke listu Daily Mail.

Večer přišla zpráva o koučově konci ve funkci.

Na nahrávce Allardyce rovněž kritizoval svého předchůdce u reprezentace Hodgsona a bývalého asistenta Garyho Nevillea nebo plánovanou přestavbu londýnského stadiónu Wembley.

Reklama

Související témata: