Hlavní obsah

Arsenal - Swansea 3:2Čech ozdobil jubileum výhrou, Arsenal se tlačí na pozici lídra. Chelsea ovládla duel posledních mistrů

Aktualizováno

Duel dvou posledních mistrů anglické Premier League jednoznačně ovládla Chelsea, která v rámci osmého kola smetla na Stamford Bridge Leicester 3:0. Lišky tak od dubna stále čekají na venkovní výhru a na svém kontě mají dál jen osm bodů, to Blues už mají dvojnásobný bodový zisk. Hráči Manchesteru City podruhé za sebou v anglické lize ztratili. S Evertonem remizovali 1:1 a v čele tabulky jsou před Arsenalem už jen o skóre. Londýnský celek s Petrem Čechem v brance totiž porazil neoblíbeného soupeře Swansea 3:2. Třetí Tottenham remizoval na hřišti West Bromwiche 1:1.

Foto: John Sibley, Reuters

Brankář Arsenalu Petr Čech a jeho spoluhráč Shkodran Mustafi při vítězném gestu po zápase se Swansea.

Článek
Fotogalerie

Chelsea měla od začátku zápasu jasně navrch. Už v sedmé minutě po rohovém kopu na zadní tyč po Matičově patičce skóroval Costa.Pro nejlepšího kanonýra ligy to byla už sedmá trefa.

Blízko druhému gólu byl po přímém kopu David Luiz, jenže trefil jen spojnici břevna a tyče. Krátce poté ale využil zmatků v obraně hostů Hazard a po rychlém úniku navýšil vedení.

Blues tlačili i po změně stran a měli i štěstí, když Luiz tentokrát orazítkoval tyč vlastní brány. Deset minut před koncem ale bylo definitivně hotovo. Na 3:0 po dalším rychlém útoku uzavřel Moses.

Stekelenburg kryl dvě penalty

Velkou šanci dostat se do vedení proti Evertonu měl Manchester City v 43. minutě. Jagielka fauloval ve vápně Silvu, De Bruyneho penaltu ale vyrazil gólman Stekelenburg. Přestože byli domácí Citizens mnohem aktivnější, první gól zápasu dali nakonec hosté. V 64. minutě s míčem téměř polovinu hřiště proběhl útočník Lukaku a překonal brankáře Brava. V posledních pěti utkáních se belgický reprezentant prosadil šestkrát.

Kapitán hostů Jagielka neprožil povedený zápas. V 70. minutě zařídil druhý pokutový kop pro Manchester, tentokrát se jeho exekuce ujal střídající Agüero, ani argentinský střelec ale proti Stekelenburgovi neuspěl. Citizens v této sezóně neproměnili čtyři z osmi penalt. Bod pro domácí ale posléze zachránil střídající Nolito, kterému stačila ke skórování minuta na hřišti.

Čech oslavil jubileum vítězstvím

Jubilejní 50. soutěžní start v dresu Arsenalu si připsal brankář Petr Čech. Přestože jej neoslavil čistým kontem, mohl se radovat z těsného vítězství proti Swansea, kterou poprvé vedl americký trenér Bob Bradley. Ve velké formě hraje Walcott, který v prvním poločase dvěma góly poslal Kanonýry do vedení a v devíti soutěžních zápasech této sezóny se podílel na stejném počtu branek - sedm dal a u dvou asistoval.

Do přestávky ještě snížil Sigurdsson, v druhém poločase ale dvoubrankový náskok domácím vrátil Özil a stylově oslavil dnešní 28. narozeniny. Swansea se sice následně znovu dostala na dostřel po gólu Bastóna a navíc posledních 20 minut hrála přesilovku, domácí ale o šestou výhru v řadě neobrala. Arsenal porazil Labutě v lize na Emirates Stadium po pěti letech.

Tottenham prohrával na hřišti West Bromwiche od 82. minuty po zásahu Chadliho, který v předchozích třech sezónách působil právě v týmu Kohoutů. Belgický záložník se podílel na šesti z posledních sedmi gólů WBA: čtyři dal a na dva přihrál. Minutu před koncem ale bod pro hosty zachránil Alli a Tottenham zůstal jediným neporaženým celkem Premier League.

Debakl 1:6 si z Bournemouthu odvezl Hull, který sice prožil povedený start sezóny, poslední čtyři zápasy ale prohrál. Bournemouthu se naopak zejména na domácím stadiónu daří - zvítězil zde v posledních třech utkáních.

Souboj posledních dvou týmů ovládlo Stoke, které porazilo 2:0 Sunderland. Obě branky vstřelil velšský reprezentant Allen, který se prosadil ve čtyřech soutěžních zápasech po sobě (třikrát za klub a jednou za Wales).

Crystal Palace znovu potvrdil, že se mu v londýnských derby příliš nedaří: z posledních 36 možných bodů získal jen osm. Porazit ho dokázal i v krizi se zmítající West Ham gólem Lanziniho z 19. minuty. V závěru poločasu mohl vyrovnat Benteke, neproměnil však penaltu. Orlům nepomohla ani závěrečná čtvrthodina v přesilovce po Cresswellově vyloučení.

Anglická fotbalová liga - 8. kolo:
Chelsea - Leicester 3:0 (7. Costa, 33. Hazard, 80. Moses)
Arsenal - Swansea 3:2 (26. a 33. Walcott, 57. Özil - 39. Sigurdsson, 66. Bastón)
Bournemouth - Hull 6:1 (45. z pen. a 65. Stanislas, 5. Daniels, 41. Cook, 83. Wilson, 89. Gosling - 34. Mason)
Manchester City - Everton 1:1 (72. Nolito - 64. Lukaku)
Stoke - Sunderland 2:0 (8. a 45.+1 Allen)
West Bromwich - Tottenham 1:1 (82. Chadli - 89. Alli),
Crystal Palace - West Ham United 0:1 (19. Lanzini).

Reklama

Související témata: