Hlavní obsah

K bourání plotů na stadiónech je ještě daleko

PRAHA

Šéf komise, která bezprostředně řídí nejvyšší soutěž Ivo Lubas si hodně slibuje od projektu Stadióny 2003, hlavně z hlediska bezpečnosti. "Ale ani projektem nařízené ploty či příkopy nejsou všelékem," okamžitě upozornil. Podle jeho slov to však bude velký krok vpřed. "Snad jednou ploty zbouráme," zasnil se.

Foto: Archiv

Diváky budou od hrací plochy ještě nějaký čas dělit nejrůznější překážky.

Článek

"Momentálně to není možné. Nejsme tak daleko jako v Anglii. Její představitel na jarním semináři k otázkám bezpečnosti na stadiónech nám dokonce zdůrazňoval, abychom s bouráním plotů nespěchali a neudělali to ze dne na den. I v Anglii to mělo časový vývoj," řekl dále Právu Lubas.

Lepší legislativa

"Když jsme na začátku projektu hovořili o nutnosti plotů, kde kdo mi říkal, kam to spějeme, když Evropa ploty bourá. Dnes si snad každý uvědomuje, že kdybychom ploty neměli, bylo by nedohraných zápasů mnohem víc. Je mi jasné, že to není všelék, ani ploty či jiné kombinované zábrany. Ale fotbal může udělat jen to, co mu dovolují zákony, ale i možnosti. V Anglii mají potřebnou legislativu. Vniknutí na plochu je trestný čin. My bychom potřebovali o legislativu opřít nejen tuto skutečnost, ale dát i větší možnost pořadatelům při kontrolách při vstupu na stadióny a při zásahu přímo na stadiónu. Nejsou totiž nijak chráněni a ani nemají potřebné pravomoci," zdůraznil Lubas.

Aby bezpečností opatření byla skutečně účinná, musí být na úrovni i pořadatelská a bezpečnostní služba, tedy i součinnost s policií, která musí včas zasáhnout bez výmluv na to, že nechce provokovat nebo ji pořadatelé nepožádali o zásah.

Vzorné chování ve špíně? Asi ne

S tím souvisí i zázemí stadiónů, sektory, kulturnost prostředí. "Víme, že jinak se člověk chová v prostředí, kde je špína a nepořádek a jinak tam, kde je čisto. Také větší prostor pro pohyb pořadatelů a policistů u plochy dává větší předpoklady pro účinnější a rychlejší zákrok ať pořadatelů, bezpečnostní agentury či přímo policie. Také člověk, který sedí, je méně agresivní než stojící. A to nemluvím o takových vymoženostech, jako je monitorování hlediště a kamerový systém, který odhalí viníky a včas i ohniska nebezpečí," zdůraznil Lubas.

Také zdůrazňuje nepřípustnost výjimek. "Samy kluby si odhlasovaly, že žádné nebudou. I když mnohde jdou úpravy pomalu a s potížemi, pokrok je vidět. Chápeme, že změny přijdou na hodně peněz, ale kluby se snaží požadavkům vyhovět, protože to dělají pro sebe, fotbal a diváky. Na stadiónech, které normy nesplní se však skutečně liga hrát nebude," zdůraznil Lubas.

Reklama