Hlavní obsah

Na Lišky čeká šest týdnů pravdy. Začněme okamžitě, apeluje Ranieri

Leicester/Praha

Lišky řeší těžké dilema. Bojovat dnes večer v opakovaném duelu 4. kola FA Cupu proti Derby County o postup a snažit se tak na ostrovní pohárové scéně zachránit zpackanou sezónu, anebo zápas vypustit a koncentrovat se na utkání mnohem důležitější? Vždyť už v neděli hrají záchranářský ligový duel se Swansea a příští středu je čeká první osmifinále Ligy mistrů v Seville.

Foto: Martin Rickett, ČTK/AP

Manažer Leicesteru City Claudio Ranieri prožívá těžklé dny, ale na lavičce Lišek zůstává.

Článek

„Navzdory naší současné situaci a tomu, co prožíváme v lize, nepřichází v úvahu FA Cup odepisovat. My si právě naopak potřebujeme alespoň trochu zvednout sebevědomí a získat zpátky sebedůvěru," odmítl obránce Leicesteru Danny Simpson, že by mistrovský celek měl momentálně úplně jiné priority.

Loňský pohádkový příběh Leicesteru završený senzačním titulem vystřídal horor, při němž se Lišky třesou o holý život a ligové přežití. Po nedělní ligové prohře s Manchesterem United - mimochodem už čtvrté v řadě - se dokonce spekulovalo, že schůzka thajského majitele Vichai Srivaddhanaprabha s koučem Ranieriem skončí trenérovým vyhazovem.

My jsme k trenérům loajální, tvrdí majitel

Nic podobného se samozřejmě nestalo. „Náš klub je ke svým trenérům loajální," připomínal Srivaddhanaprabha, že ani Nigel Pearson nedostal před dvěma lety vyhazov, i když s mužstvem prožíval obdobnou mizérii. Za důvěru se odměnil - vyhrál sedm z posledních devíti zápasů a Leicester se zachránil. Pravdou sice je, že v dalším ročníku byl odvolaný, ale to šlo o záležitost, která neměla s fotbalem a děním v klubu nic společného.

„S panem Ranierim jsme se shodli, že sestup z Premier League by měl pro klub fatální finanční důsledky a on má tudíž příležitost pracovat pro záchranu sezóny."

Teď je ovšem otázkou, jakou strategii pětašedesátiletý italský kouč zvolí. Obětuje FA Cup a soustředí se na ligovou soutěž, v níž je jeho celek jen bod nad pásmem sestupu? A co Liga mistrů, kde není v konfrontaci se Sevillou bez šance?

„Jsme v obtížné situaci, ale nebudeme strkat hlavu do písku. Zklamaní jsme samozřejmě všichni. My hráči, stejně jako trenéři, zaměstnanci klubu. O fanoušcích vůbec nemluvím, protože ti na to mají plné právo. Nic ale nevzdáváme, natož abychom nějaké zápasy vypouštěli. Musíme naopak držet při sobě a i nad Derby County vyhrát, abychom se v poháru dostali dál. Potřebujeme si zvednout sebevědomí a sebedůvěru, protože to je to, co nás nejvíc sráží," rozpovídal se rakouský obránce ve službách Lišek Christian Fuchs.

Žádné rozpory, žádné hádky, tvrdí Schmeichel

„Nastal čas, kdy musíme vstát, protože pokud to neuděláme, skončí sezóna ostudou, kterou si nikdo z nás nepřeje. Nebavme se už o pohádkové minulé sezóně, která je jednou provždy pryč, soustřeďme se současnost," přidal se i brankář Kasper Schmeichel. Rezolutně přitom popřel, že by v šatně Lišek docházelo k třenicím, sporům, hádkám a stupňujícím se konfliktům.

„Nebudu komentovat mediální spekulace," odrazil dánský legionář podobné dotazy.

„Čeká nás šest týdnů pravdy," narážel trenér Claudio Ranieri na nabitý program Lišek, během něhož je čeká v Premier League Swansea, Liverpool, Hull, Arsenal, West Ham a v Lize mistrů zmíněná Sevilla.

„Začněme okamžitě. Teď Derby County, protože udržet se v FA Cupu je naší prioritou, pak Labutě, ve středu zkusme remízu ve Španělsku."

Reklama