Hlavní obsah

Naháč na hřišti, tlustý gólman na lavičce. Amatéři hráli jako o život, ale Arsenal nevyřadili

Londýn

Možná se někomu na sekundu zastavilo srdce. Minutu před poločasem gólman Arsenalu David Ospina špatně rozehrál a záložník May v jantarovém dresu Suttonu, týmu z páté ligy, se z úhlu hrnul sám na branku. Životní trefa se ale nekonala. Hráč pálil jen do boční sítě a Arsenal v osmifinále FA Cupu udržel vedení nad outsiderem 1:0. Pak už zápas favorit dovedl k vítězství, náskok navýšil na 2:0 a odmítl senzaci.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Fotbalisté Arsenalu Lucas Perez (druhý zleva) Granit Xhaka (vlevo) Alex Oxlade-Chamberlain a Gabriel (vpravo) slaví gól proti Suttonu.

Článek
Fotogalerie

Sutton United hostil na svém stadionu Arsenal

Narvané hlediště hnalo borce v jantarových dresech, které si na souboj proti favoritovi nechali speciálně vyrobit, neúnavně od první minuty. Každý povedený zákrok vyvolal aplaus. Aby ne, fanoušci byli ve varu. Takový zápas může hrát jejich klub jen jednou za život. A na černém trhu se lístky prodávaly až za osmnáct tisíc korun...

Hráči z Gander Green Lane se jim snažili ukázat, že dokážou slavného městského rivala potrápit. Favorit sice měl převahu, ale v jednu chvíli se dokonce domácí dožadovali penalty, když se poroučel k zemi Eastmond. Sudí mu však samovolný pád nezbaštil.

Trenér Suttonu od začátku hovořil o tom, že tohle bude nejspíš pro jeho tým po čtyřech vyhraných duelech v FA Cupu konečná. Jenže v polovině první půle byl stav 0:0, sestava Arsenalu prošpikovaná náhradníky gólmana domácích pořádně neohrozila. Až ve 27. minutě napřáhl z pravého křídla Perez, před gólmanem chytře nadskočil Walcott a míč se zakutálel do sítě. Až tenhle moment zvedl z lavičky do té doby zachmuřeného trenéra Arséna Wengera, jenž nezařadil brankáře Petra Čecha na soupisku.

Bez časomíry i bez žvýkaček

Utkání bylo speciální i v dalších aspektech. Na stadiónu malého klubu chybí časomíra, takže se museli hráči spoléhat na informace od sudího či diváků. Zajímavostí rovněž je, že se na hřiště nesmí se žvýkačkou. Klub nekompromisně trestá kohokoliv, kdo by tohle nařízení porušil, protože by po případném vyplivnutí na zem, hrozilo poškození tamního hřiště s umělým povrchem. A svoji chvíli slávy si užíval i naháč v trenýrkách, když vběhl na trávník.

To všechno ale bylo málo. Senzace byla na spadnutí v poslední minutě poločasu. To využil zbrklé rozehrávky gólmana Ospiny domácí May, jenže ve slibné pozici namířil jen do boční sítě a zklamaně se chytil za hlavu. Tohle mohl být jeho životní gól, jenže nebyl.

Po přestávce přidal Walcott druhý zásah favorita a kouč Wenger opět vyskočil z lavičky. Teď už měl favorit v zádech i gólovou pojistku. Domácí se sice snažili, několikrát ohrozili Ospinu, ale branka favorita zůstávala zakletá. Podruhé se domácím zatajil dech při dělovce Deacona, která prosvištěla kolem bezmocného Ospiny, ale rozduněla jen břevno. Nebylo jim prostě přáno.

Populární tlouštík nechytal, v půli šel na pivo, pak spokojeně dlabal na lavičce

Každý z domácích se ale stejně chtěl dostat na hřiště. Fanoušci čekali, zda dostane šanci i náhradní gólman a trenér brankářů Wayne Shaw, který má více než 120 kilo a je oblíbencem publika. Ale přednost dostali hráči do pole, tlouštík se s tím popasoval po svém, na lavičce si začal pochutnávat na obloženém chlebu. Kamery zachytily, jak se do něj s chutí zahryzl. I když jeho tým prohrál a on zůstal mezi náhradníky, chuť k jídlu mu to nevzalo. Už dříve, v poločase, si dokonce odskočil i na pivo.

Favorit nakonec vyhrál 2:0. Na Arsenal čeká ve čtvrtfinále soutěže opět neligový tým Lincoln City.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články