Hlavní obsah

Arsenalu hrozí, že bude po dvaceti letech bez Ligy mistrů. Pomozte, žádá Wenger fanoušky

Dvacet let se nestalo, aby se Arsenal nedostal do Ligy mistrů, v letošní sezóně to však reálně hrozí. „Fanoušci brali naši účast v Champions League jako samozřejmost, o to větší důvod by teď měli mít, aby stáli za námi a zase nám k účasti pomohli,“ snažil se kouč Kanonýrů Arséne Werger před středečním ligovým duelem s West Hamem přimět rozhádané příznivce k jednotě a podpoře. Gunners ji budou potřebovat, protože jejich manko povážlivě narostlo poté, co z posledních šesti ligových zápasů vyhráli jediný.

Foto: John Sibley, Reuters

Manažer Arsenalu Arséne Wenger burcuje během víkendového šlágru proti Manchesteru City své svěřence Francise Coquelina a Mesuta Özila.

Článek
Fotogalerie

Mezi příznivci Gunners to vře a dokonce dochází i k bitkám a rvačkám protože se nemohou shodnout, zda má Wenger po jednadvaceti letech skončit, nebo dál pokračovat. On sám je nechává dál v nejistotě, neboť i před středečním duelem s Kladiváři opakoval svou naučenou formuli: „Nebojte se, brzy dostanete odpověď. Teď se ale jako profesionál soustřeďuji na to, abychom vyhráli zápasy, které nás čekají."

Ani generální ředitel Arsenalu Ivan Gazidis nebyl konkrétnější. „O budoucnosti rozhodne vedení klubu. V první řadě budeme mít na paměti to, co je dobré pro hráče, fotbal a barvy našeho klubu. Zbytek je jen literatura," ani on neuspokojil svou odpovědí fanoušky.

I proto je s takovým napětím očekávána konfrontace Arsenalu s West Hamem, neboť po sérii předchozích nepřesvědčivých výsledků a bodových ztrát napoví mnohé o ambicích Kanonýrů na účast v Lize mistrů.

„Dvacet let jsme ji pravidelně hráli a jsem přesvědčen, že je stále reálné dostat se do první čtyřky a hrát Ligu mistrů i v příští sezóně," připomínal Wenger, že v jeho trenérské éře se nikdy nestalo, aby se Arsenal do Ligy mistrů nekvalifikoval. Naposledy v ní chyběl v sezóně 1995/96, tedy ještě před jeho příchodem. Momentálně však ztrácí na čtvrtou příčku v neúplné tabulce už sedm bodů.

„Čeká nás ještě deset zápasů, a proto bojujme společně za pozitivní závěr sezóny. Potřebujeme ale, abyste za mužstvem stáli. Abychom byli společně silní a prokázali psychickou odolnost, kterou teď potřebujeme ze všeho nejvíc," snažil se sedmašedesátiletý trenér Arsenalu získat fanoušky na svou stranu.

Bude je potřebovat, protože proti Kladivářům bude postrádat Koscielnyho laborujícího s poraněnou achillovkou, k dispozici nebude ještě ani Čech, který by se podle Wengera mohl objevit v bráně v pondělním zápase proti Crystale Palace, o startu Oxlade-Chamberlaina a Ramseyho se rozhodne až před utkáním.

Reklama