Hlavní obsah

Pal jako Ibra! velí Wenger. A miliardová posila plní normu

Londýn

Úvodní gól nového ročníku fotbalové Premier League symbolicky vstřelila největší posila jednoho z favoritů na titul. Francouzský kanonýr Alexandre Lacazette přitom dostal od kouče Arsenalu Wengera náročný úkol. Udržet si v Anglii stejné statistiky, jaké měl ve Francii. Jako příklad mu předhazuje Zlatana Ibrahimovice.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Alexandre Lacazette slaví první ligovou trefu v dresu Arsenalu.

Článek

Premier League začala divokou přestřelkou mezi Arsenalem a Leicesterem, kterou vyhrál 4:3 londýnský tým s Petrem Čechem v brance.

Pro náš příběh je ovšem podstatný první gól, který hned po 94 sekundách obstaral Alexandre Lacazette. Francouzský útočník přišel do Arsenalu v létě z Lyonu za 46,5 miliónu liber (1,4 miliardy korun) jako nejdražší posila v historii klubu.

„Lacazette se zlepšuje zápas od zápasu. V ligové premiéře podal velmi přesvědčivý výkon," pochvaluje si kouč Arséne Wenger. „Jde o velmi inteligentního hráče, který se dokáže přizpůsobit naší taktice, technice a rychlosti," dodává.

Trenér věří, že Kanonýři získali posilu, jakou přesně potřebovali.

Minimálně gól za zápas zaručen

„Když dosáhl svého rekordu ve Francii, dokázal skórovat každých 80 minut. Pokud by si takovou bilanci udržel, pro nás ideální. Trvá-li zápas 90 minut, měli bychom tak minimálně jeden gól na utkání zaručen," směje se Wenger.

Lacazette od něj dostal za příklad švédského mazáka Zlatana Ibrahimovice, který byl v minulé sezóně oporou konkurenčního Manchesteru United.

„Je mi jasné, že ne vždy se podaří osobní statistiky převést z francouzské ligy do anglické. Můžeme však říci, že Ibrahimovicovi se to podařilo. Přesně stejný cíl by si měl stanovit také Lacazette," přeje si Wenger.

Žádné zběsilé nákupy, ale velké posily

Šestadvacetiletý Lacazette v minulém ročníku za Lyon nastřílel 37 gólů ve 45 soutěžních zápasech. V každé ze tří posledních sezón dokázal dát vždy alespoň dvacet branek. Spolu s ním si Kanonýři v létě pořídili také levého obránce Seada Kolašinace ze Schalke.

„Možná stáli hodně peněz, ale nešlo o zběsilé nákupy. Navíc se oba kluci okamžitě chytili. Sead dal důležitý gól v Superpoháru a Alex dával góly v přípravě. Zvykli si rychle, budou to velké posily. Věřím, že hlavně Alexovy góly nám pomůžou. S Olivierem Giroudem jim to bude klapat, znají se z francouzského nároďáku," poukazuje gólman Petr Čech.

Divoká ligová premiéra mu dala za pravdu. Jestliže Lacazette skóre otevřel, Giroud pak jako žolík z lavičky v 85. minutě završil obrat skóre a vstřelil vítěznou branku na 4:3.

Reklama

Související témata: