Hlavní obsah

Krásné gesto. Brankář Čech daroval svou helmu nemocnému muži

Aktualizováno

Netradiční a velmi vzácnou pomůcku, která bude chránit jeho zdraví, má od prosince Pavel H., klient domova Clementas Mlékovice, kde žijí lidé trpící Alzheimerem či jiným typem demence. Kvůli svému onemocnění není Pavel schopen koordinovat pohyby, což ho velmi omezuje v každodenním životě. Příběh tohoto muže se dostal až k legendárnímu fotbalovému brankáři Petru Čechovi, který se mu rozhodl věnovat svou pověstnou helmu. Ta už k němu dlouhé roky patří, nosit ji začal po vážném úrazu hlavy. Teď bude chránit i Pavla před následky pádů.

Foto: Pavel Švéda

Jelikož v Anglii právě naplno běží sezóna Premier League, helmu přijel do Mlékovic místo Petra Čecha osobně předat Viktor Kolář, manažer brankáře ze společnosti Sport Invest.

Článek

Nemocný muž žije v Mlékovicích už rok. Kvůli Huntingtonově chorobě se však potýká s velkými problémy s koordinací pohybů, v důsledku čehož je odkázán na pomoc okolí. Při častých pádech se několikrát zranil. A tak personál řešil, jak svému klientovi pomoci. Když byl zdravý, patřil k velkým fanouškům fotbalu a Petra Čecha, i proto padla jako jedna z možných variant řešení právě známá helma.

„Víme, že pan Čech kdysi přímo na hřišti utrpěl velmi vážné zranění hlavy, kvůli němuž musel na nějakou dobu přestat chytat. Stejně jako náš klient, tak ani on nemohl dělat to, co ho baví a naplňuje. Při návratu mu ale pomohla speciálně vytvořená helma, která se postupem času stala symbolickým znakem Petra Čecha. Nás proto napadlo, že bychom takovou helmu pořídili i panu Pavlovi a ochránili ho tak před následky dalších pádů," uvedla Renata Prokešová, ředitelka domova.

Když se zpráva dostala k Čechovi, bez váhání svolil k tomu, aby nemocný muž dostal jednu z jeho originálních helem. „Helma pomáhá mně, pokud pomůže ještě někomu dalšímu, tak mě to nesmírně těší. Věřím, že pan Pavel nebude mít i díky ní strach z dalších pádů," řekl Čech, brankář londýnského Arsenalu, odkud je zvyklý na spoustu charitativních akcí. „V klubu výborně funguje nadace The Arsenal Foundation. My jako hráči prvního týmu jsme v tom hodně zapojení v rámci různých akcí, ale přispíváme i finančně. Je úžasné, jaké peníze tahle nadace ročně dokáže získat a následně pomoci tam, kde je třeba."

Jelikož v Anglii právě naplno běží sezóna Premier League, helmu přijel do Mlékovic osobně předat Viktor Kolář, Čechův manažer ze společnosti Sport Invest.

Reklama