Hlavní obsah

Musíme vyhrát, co se dá. Jedině tak se staneme hvězdným klubem, netají se ambicemi Guardiola

Manchester/Praha

Sezónu má Pep Guardiola rozehranou se svými Citizens skvěle. V Premier League patnáctibodový náskok před druhým Manchesterem United, v FA Cupu po nedělní výhře nad Burnley 4:1 bezproblémový postup z 3. kola, v Ligovém poháru semifinále, k němuž jeho tým nastoupí v úterý proti druholigovému Bristolu. A navrch samozřejmě osmifinále Ligy mistrů, v němž se Manchesteru City postaví Basilej. „Všechny čtyři soutěže jsou pro mě stejně důležité,“ odmítl španělský kouč před konfrontací s Bristolem, že by hráčům stanovil nějaké priority.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Kouč Manchesteru City Pep Guardiola se raduje po dalším vítězství.

Článek

„Ligový pohár je pro mě stejně důležitý, jako Premier League, FA Cup či Liga mistrů," opakoval Guardiola, který si ve sbírání trofejí liboval jak v Barceloně, tak na předchozí štaci v mnichovském Bayernu.

Teď by jimi chtěl zaplnit i Síň slávy na Etihad Stadium. „Abychom se stali velkým klubem, jakými jsou ty, ve kterých jsem před tím pracoval, nebo jakými je Manchester United či Liverpool s jejich historií, musíme toho vyhrát co nejvíc," netají Guardiola, že báječně rozehranou sezónu by rád završil ziskem co největšího počtu trofejí.

„Jedině když jich nahromadíme co nejvíce, získáme trvalou pověst hvězdného klubu. A každá výhra nám na této cestě pomáhá, takže chceme vítězit v každém zápase a každé soutěži," připomínal, že neexistuje, aby si jeho tým nechal uniknout finále Ligového poháru. V něm by Citizens v případě postupu přes Bristol narazili na lepšího z druhé semifinálové dvojice, kterou tvoří Chelsea a Arsenal.

Citizens sklízí na Ostrovech chválu nejen za dosahované výsledky, ale i za fotbal, jímž se prezentují.

„Samozřejmě to těší, pochopitelně jsme šťastní, že vyhráváme, a ještě sklízíme uznání za hru, kterou předvádíme. Ale bylo by velkou chybou být šťastní jen z toho, že vítězíme v jednotlivých zápasech. Musíme získat titul i další poháry, o které bojujeme, protože jinak nebude naše štěstí úplné," burcuje své svěřence.

Ti přitom vedou Premier League s náskokem, který je k mistrovské korunovaci už teď předurčuje. Vždyť patnáct bodů je prakticky nedostižných.

„Bylo by největší chybou si něco podobného pokazit. Ze zkušeností v Barceloně vím, že mluvit v lednu o jistém titulu je naprosto nerealistické. Naprosto koncentrovaní musíte naopak zůstat do chvíle, dokud ho nemáte jistý, což platí i pro ostatní trofeje, o něž usilujeme," připomínal Guardiola.

Reklama

Související témata: