Hlavní obsah

Kdo je nejbohatší fotbalista světa? Pan Neznámý

Londýn/Praha

Na vizitku by si klidně mohl dát titul - Nejbohatší fotbalista planety. A to i přesto, že v devatenácti ještě nemá v nohách ani jediný profesionální zápas. Topí se v penězích, jeho otec je brunejský korunní princ s majetkem odhadovaným v přepočtu na stovky miliard korun. Faiq Jefri Bolkiah, kapitán brunejské fotbalové reprezentace, má jediný sen: prosadit se na trávníku i mezi elitou.

Foto: Sport.cz

Reprezentační tým Bruneje vede Faiq Jefri Bolkiah jako kapitán.

Článek
Fotogalerie

Že vám jeho jméno nic neříká? Není divu. Pro většinu fotbalového světa je stále Pan Neznámý. Doma už ale v teenagerském věku vedl národní tým jako kapitán v pěti mezistátních zápasech.

Přes štace v kempech Newbury, Southamptonu, Arsenalu a Chelsea přišel Bolkiah v březnu roku  2016 do Leicesteru, kde podepsal tříletý profesionální kontrakt. Nyní se v záložním celku předloňského šampióna Premier League snaží na postu středopolaře vybrousit jeho talent.

 

Take me back to the island 🌴🌴 #bru 🐯

Příspěvek sdílený Faiq Jefri Bolkiah (فائق) (@fjbolkiah),Čen 25, 2015 v 3:41 PDT

Zatímco současné hvězdy světového fotbalu Messi či Ronaldo nevyrůstaly v blahobytu a štědré smlouvy si vysloužily až svými výkony na hřišti, rodák z Los Angeles sousloví existenční starosti nezná od malička. Může za to jeho původ.

Strýcem je pohádkově bohatý sultán Hassanal Bolkiah, v jehož rukou je veškerá výkonná i zákonodárná moc maličkého státu na severu ostrova Borneo. Když slavil v roce 1996 padesátiny, přiletěl mu do metropole zazpívat i slavný Michael Jackson a 60 000 diváků na tribunách stadiónu se při koncertu někdejšího krále popu tetelilo blahem.

I Faiq Jefri si luxusu rád užívá. Impozantně působí třeba jeho vozový park, který podle magazínu FourFourTwo už nyní čítá 2300 kousků. A to ještě za další limuzíny nebo drahé hodinky utrácí měsíčně sumy v řádech desítek miliónů. Jeho sen je však podobný přání mnoha jiných, třeba kluků z chudinských brazilských favel.

„Fotbal mi působí radost, chci se dál zlepšovat a stát se profesionálem. Ten pocit na hřišti je za všechny peníze. Dám do toho všechno," slíbil v interview pro FourFourTwo.

Reklama

Související témata: