Hlavní obsah

Spolužáci byli nadšení víc než já, směje se český student po debutu v Championship

Praha

Osm minut, které mu dost možná dramaticky změní život! Před sedmi měsíci vyrazil Tomáš Egert do Anglie studovat. Na kontě měl jeden start v nejvyšší tuzemské fotbalové soutěži za Liberec, kde mu vypršel profesionální kontrakt. Dostal se do univerzitního týmu, kromě povinností ve škole dřel individuálně na hřišti. A dočkal se odměny v podobě smlouvy v Burtonu, druhé nejvyšší anglické soutěži. Do konce sezóny. Zatím...

Foto: facebook

Tomáš Egert v dresu Burtonu při debutu v Championship na hřišti Wolverhamptonu.

Článek
Fotogalerie

„V Česku je fotbalista automaticky považován za hlupáka. A musíte si vybrat, jestli chcete hrát profi fotbal, nebo studovat školu," vypravuje třiadvacetiletý obránce.

Dlouho dřel, aby se dostal na výsluní. Coby náctiletý vyrazil do slovenské Trnavy. „Vlastně šlo o první zkušenost s dospělým fotbalem, byť většinou za klubovou rezervu v druhé nejvyšší soutěži," připomíná Egert hostování u východních sousedů.

V Liberci prostor nedostal

Po návratu se na podzim 2014 dočkal debutu v nejvyšší tuzemské soutěži v dresu Liberce, když naskočil do zápasu v Příbrami. „Bylo mi devatenáct, Slovanu se nedařilo a bojoval o záchranu. Přednost dostávali zkušení hráči. Během sezóny nás vedl trenér Slovák, pak Kotrba s Csaplárem a následně Vavruška. Pro mladé nebyl prostor," vzpomíná Egert, jenž byl na soupisce i pro pohár, který tehdy Liberec ovládl.

Další šanci v Liberci nedostal, a tak fotbalové kroky rodáka z Prahy, jenž se fotbalovým dovednostem učil v Bohemians, vedly do Viktorie Žižkov či na Vyšehrad v druhé, respektive třetí nejvyšší české soutěži...

„Minulý rok v létě jsem se dozvěděl, jak to funguje v Anglii se studiem a fotbalem. Měl jsem dokončený první ročník sportovního managementu v Praze, v Česku mě nic nedrželo," vzpomíná Egert.

Nový začátek

Odchod na Derby University nebral jako tečku za fotbalovou kariérou. „Spíše jako nový začátek a možnost ukázat se v jiné zemi. Pořád jsem trénoval, přidával si. Věřil jsem, že šance přijde." V Anglii se hned uplatnil v prvním ze čtyř univerzitních týmů. A trenér větřil, že talent českého zadáka vysoce přesahuje školní standardy. „Poslal mě do Burtonu na testy."

Skloubit studium s tréninkovými povinnostmi na nejvyšší úrovni bylo snadné. „Univerzita mi vychází vstříc. Jsou rádi, že mají zástupce v profi soutěži. Berou to jako reklamu pro školu."

S klubem sídlícím v městě nedaleko Derby trénoval Egert několik týdnů. „Byl jsem nadšený. Navíc kluci v klubu mě přijali v pohodě. Vůbec neřešili, že jsem přišel z univerzitního týmu. A hlavně jsem si získal respekt výkony v tréninku. Dokonce za mnou chodili a ptali se, jestli hraju s Matějem Vydrou a Danem Pudilem za reprezentaci, protože jsou v týmu kluci, kteří s nimi v minulosti nastupovali," vykládá Egert.

Když měl v nohách tři neděle společného drilu v Burtonu, vyžádal si českého zadáka na testy pro přátelský duel Lincoln City ze čtvrté nejvyšší soutěže. „Burton souhlasil a poslal na duel skauty. Mně utkání vyšlo, vstřelil jsem jediný gól a měl nabídky od Lincolnu, třetiligového Doncasteru a také Burtonu."

Málem mu shořel telefon

Marodka klubu z 2. nejvyšší soutěže byla tolik zaplněná, že vedení nabídlo českému borci kontrakt do konce sezóny. „Šlo o smlouvu v Championship, nebylo co řešit," líčí Egert.

„Když se ta informace objevila na internetu, málem mi shořel telefon. Gratulovali mi bývalí spoluhráči a trenéři, napsal i Tomáš Kalas hrající za Fulham a Matěj Vydra z Derby County, který bydlí jen deset minut ode mě a párkrát jsem u něj byl na návštěvě. Můj podpis kontraktu byl velkou událostí i pro spolužáky. Přišlo mi, že byli nadšení více než já," směje se Egert.

Smlouvu stihnul podepsat před sobotním zápasem s lídrem z Wolverhamptonu. „V týdnu mi trenér naznačoval, že pokud se vše vyřeší administrativně, mohl bych dostat šanci," říká Egert. Většinu zápasu sledoval z lavičky náhradníků. Osm minut před koncem pak přišel velký okamžik českého zadáka. „Pocit, když jsem stál u lajny, na tribunách bouřilo třicet tisíc lidí a hlasatel oznámil moje jméno, je nepopsatelný. Když jsem se oblékal, dostavila se nervozita. Ale kluci z lavičky mě povzbuzovali, ať hraju jako na tréninku. A kouč mi řekl, že to určitě zvládnu. Jakmile jsem dal první přihrávku, uvolnil jsem se a zápas si užil."

Věří v záchranu

Zatímco jeho debut na nejvyšší tuzemské scéně sledovalo v Příbrami 2158 diváků, na tribunách stadiónu „Vlků" bylo 29 977 fanoušků. „Snažil jsem se nepřipustit si atmosféru, uzavřel jsem se do sebe a byl koncentrovaný," popisuje Egert.

Burton čeká osm zápasů, v nichž bude usilovat o zachování příslušnosti ke klubům druhé nejvyšší anglické soutěže. Mimo jiné nastoupí i proti klubům usilujících o Premier League jako Cardiff, Middlesbrough či Derby County s Matějem Vydrou. „Los není snadný, ale všichni věří v záchranu. Ztrácíme tři body a hrajeme dobrý fotbal. Pořád máme osud ve vlastní moci," míní Egert.

Stejná slova vystihují i jeho situaci. „Nehledím moc dopředu, koncentruji se na každý trénink, abych byl nejlepší na hřišti a dokázal, že patřím do sestavy. Bojuji s konkurencí kluků, kteří mají na kontě sto až sto padesát zápasů v Premier League, což je v mých očích nejlepší liga světa. Ale já jsem rád za šanci, kterou jsem dostal. A nadcházející dva měsíce beru jako šanci vybojovat si kontrakt na další sezónu," říká odhodlaně český student ve službách Burtonu.

Reklama