Hlavní obsah

Wenger si vybral svého nástupce. Jeho návrh překvapil

Praha/Londýn

Pro fotbalisty Arsenalu začne od další sezóny nová éra. Éra bez trenéra Arsèna Wengera, který před měsícem oznámil, že po 22 letech skončí na lavičce londýnského celku. Poté, co se vyrojily spekulace o jeho nástupci, přidal zkušený stratég do pléna i svůj názor. A pro mnohé může jít o překvapivé jméno.

Foto: Scott Heppell, Reuters

Kouč Arsenalu Arséne Wenger při utkání s Newcastlem.

Článek

Osmašedesátiletý štrasburský mazák se pro televizi Bein Sports svěřil, že jeho favoritem je Mikel Arteta. „Je to rozený lídr. Pro fotbal je dostatečně zapálený. Navíc klub velmi dobře zná, což je velmi důležité, tak proč ne," připomněl Wenger necelé Španělovo pětileté působení na Emirates Stadium.

Šestatřicetiletý Arteta odehrál za Arsenal od září 2011 do června 2016 sto padesát zápasů, ve kterých vstřelil 35 gólů. Po uzavření sportovní kariéry se stal asistentem Pepa Guardioly v Manchesteru City, kde má do 30. června 2019 platný kontrakt.

Wenger přesto věří, že právě bývalý středopolař je vhodnou volbou, i když ještě žádný klub coby hlavní kouč nevedl. „Kvality na to má, ale veřejně volbu nového trenéra nechci ovlivňovat. Nicméně je důležité, aby se vedení klubu rozhodlo objektivně."

Mezi dalšími adepty byl kupříkladu i další někdejší hráč Gunners, a paradoxně také bývalý střední záložník, Patrick Vieira. Jasno o novém kouči by mělo být do 14. června, tedy do začátku mistrovství světa v Rusku.

Reklama

Související témata: