Hlavní obsah

Ohrožených manažerů v Anglii přibývá. Kdo padne první?

PRAHA

Po deseti odehraných kolech anglické Premier League se některé kluby překvapivě potácí ve spodních patrech tabulky, na první změnu na manažerském postu však ostrovní fotbalová veřejnost stále čeká. Největší nespokojenost panuje v táborech West Hamu, Newcastlu a Charltonu. Šéfové těchto klubů však stále citlivě vyčkávají, i když tuší, že nevyhnutelný krok pouze oddalují. KOMENTÁŘ JAKUBA OTAVY

Foto: AFP

V Newcastlu letos příliš důvodů k radosti nemají.

Článek

West Ham United ohlásil před sezónou útok na pohárové příčky. Po třech výhrách a jedné remíze ve čtyřech přípravných zápasech zavládl v srpnu v Upton Parku snadno pochopitelný optimismus. I vstup do ligy Kladivářům vyšel, v úvodním kole přehráli Charlton 3:1. Jenže na další tříbodový zisk museli čekat příznivci londýnského klubu až do posledního říjnového víkendu.

West Ham v neděli porazil Blackburn 2:1, ale ani tato výhra už nemusí manažera Alana Pardewa spasit. Klub totiž v nejbližších dnech změní majitele a nový vlastník určitě okamžitě po převzetí vlády provede důkladnou inventuru. A šestnáctá příčka spojená s bilancí dvou výher, dvou remíz a šesti porážek v deseti zápasech v něm určitě nevzbudí pocit důvěry v manažerovy schopnosti. I když i druhá strana nese na výkonnostním poklesu výrazný díl viny. Klub totiž zabředl do problémů současně se sílícími spekulacemi o chystané transakci.

Alan Pardew žádá vedení o trpělivost a klid na práci a může se opřít o stoprocentní podporu fanoušků. Iránský obchodník Kia Joorabchian má výměnou za 80 miliónů liber převzít pomyslný klíč od Upton Parku do konce tohoto týdne. A své první kroky ve funkci šéfa by měl důkladně zvážit. Za posledních sto let se totiž ve West Hamu vystřídalo pouze deset manažerů a tak fanoušci prohlašují, že by Iránec odvoláním Pardewa hned na počátku své vlády bezcitně pošlapal historii hrdého dělnického klubu. A to se v Anglii neodpouští.

Newcastle se trápí

Temná mračna se v těchto dnech stahují i nad St. James´ Parkem v Newcastlu. Straky se v tabulce krčí dokonce až za West Hamem a současná sedmnáctá příčka rozhodně neodpovídá vysokým předsezónním ambicím. A tak nikoho asi ani nepřekvapilo, že byl předseda klubu Freddy Shepherd o víkendu viděn ve společnosti Svena Görana Erikssona.

Švédský trenér je od vynuceného odchodu od anglické reprezentace bez angažmá a netají se tím, že by rád spojil svou budoucnost s některým ze slavných ostrovních klubů. Newcastle tak je celkem logickým objektem seveřanova zájmu. Obě zúčastněné strany sice jakýkoliv zájem o spolupráci popírají, ale to v Erikssonově případě vůbec nic neznamená. Fanoušci Newcastlu jsou však ochotni akceptovat jediné možné řešení současné krize. Z ochozů se při nudných zápasech stále častěji ozývá volání po službách klubové legendy ve fotbalovém důchodu - Alana Shearera.

Existenční problémy v Charltonu

Podobná nostalgie zavládla i v řadách příznivců Charltonu. Addicks se stále nevzpamatovali z odchodu dlouholetého manažera Alana Cubishleyho a jeho nástupce Iain Dowie už asi pomalu vyklízí ještě ani nezabydlenou kancelář. Londýnský klub vyhrál jediný z deseti zápasů a po sedmi porážkách řeší na poslední příčce ligové tabulky vážné existenční problémy.

Charlton býval v předchozích sezónách vždy úspěšnější na podzim a na jaře už jen ztrácel vydobyté pozice. Jenže letos padla krize na tým ze stadionu The Valley už v srpnu a na konci černého tunelu se stále neobjevuje vítězné světlo. Čas neúprosně běží a při pohledu na herní projev Charltonu padá deprese i na ty největší optimisty. Lze tedy předpokládat, že vedení klub brzy sáhne k radikálnímu řešení a jak už to v takových případech bývá, zodpovědnost ponese především neúspěšný manažer.

Reklama

Související témata: