Hlavní obsah

Brückner se přimlouval za video

Radek MalinaPrávo

Mistrovství světa v Německu podle trenéra české reprezentace Karla Brücknera potvrdilo, jak obrovským vývojem prochází současný fotbal. "Hra nachází novou tvář. Šampionát jasně ukázal, kolik možností ve fotbale existuje a není možné se připravit jedním rozestavením na celý zápas neboť současnou hru určuje první gól utkání," prohlásil při sympoziu Unie evropských fotbalových trenérů.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Trenér fotbalové reprezentace Karel Brückner

Článek

Brückner připomněl, že obrovský skok zaznamenal fotbal v otázce rychlosti. "Nejde jen o rychlost hráčů jako takovou, ale i proces myšlení a řešení situací," vykládal 66letý trenér české reprezentace.

"Lidský faktor současnému trendu už nestačí," naznačil Brückner, že rozhodčí mají situaci mimořádně složitou. "Často se tak děje na úkor efektivity," narážel především na ofsajdové situace. "Nebylo by od věci zvětšit branku a dvaceticentimetrové ofsajdy neřešit," nastínil možnou cestu k většímu počtu branek ve fotbale. "Ofsajd považuji za nejvíce destruktivní prvek hry," kabonil se Brückner.

S ohledem na množící se diskutabilní situace by se přimlouval za zavedení videozáznamů. "Zákroky jsou hodně nečitelné, mnohdy doslova neviditelné. Vždyť před třemi čtyřmi lety neexistovala hra lokty a dnes je nedílnou součástí. Použitím záznamu by byl vytvářen tlak nejen na rozhodčí, ale i na hráče, kteří by byli pod mnohem větší kontrolou."

Reklama