Hlavní obsah

Brückner proti Dánům povolal Šírla, vrací se Jarošík

PRAHA

Trenér fotbalové reprezentace Karel Brückner povolal pro přípravné utkání s Dánskem i záložníka Radka Šírla. Pro hráče ruského Zenitu Petrohrad je to premiérová pozvánka do národního celku. V osmnáctičlenném výběru nechybí ani Jiří Jarošík ze skotského Celtic Glasgow a Marek Heinz ze St. Etienne.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Radek Šírl ještě v dresu pražských Bohemians.

Článek

Zápas se hraje ve středu 15. listopadu v Praze na Letné, kouč postrádá zraněné opory Petra Čecha a Jana Kollera. Ve výběru jsou jenom tři hráči z tuzemské ligy, gólmani Jaromír Blažek ze Sparty a Marek Čech z Liberce a útočník David Lafata z Jablonce.

Zástupců Gambrinus ligy mohlo být víc, ale například hráče Mladé Boleslavi Marka Kuliče a Luboše Pecku Brückner nenominoval, protože v pondělí 13. listopadu nastoupí v ligové dohrávce. "Televize je ale mocná čarodějka. Osmkrát mi bylo potvrzeno, že Boleslav nebude hrát v pondělí. Tím pádem tihle hráči z reprezentace vypadli. Je to škoda, Boleslav je mužstvo, ze kterého hodně čerpáme. Do úvahy připadal i Matějovský," uvedl na úterní tiskové konferenci reprezentační trenér.

Šírl se hodí do koncepce

Nominaci Radka Šírla měl Brückner v hlavě déle. "Radek Šírl hraje pravidelně v Petrohradu, viděl jsem ho několikrát když jsem sledoval Pavla Mareše. Šírl podává spolehlivé výkony, velice se nám jako ostrý krajní záložník hodí do koncepce," uvedl kouč na adresu pětadvacetiletého fotbalisty. "Mluvili jsme o něm i se sportovním ředitelem jejich klubu a vřele Radka doporučoval. Ale máme i velice kvalitní vlastní kontakty, na které se můžeme spolehnout," upozornil Brückner.

Ve výběru se znovu objevuje i Marek Heinz, kterému po strádání v Turecku prospěl přestup do Francie. "Marek Heinz ožil v St.Etienne, třikrát hrál celý zápas. Bavil jsem se o něm i s trenérem St. Etienne Ivanem Haškem," popsal návrat jednoho ze svých svěřenců zanedlouho sedmašedesátiletý Brückner.

S Jarošíkem kouč problém nemá

Pro přípravné utkání byl nominován i záložník skotského Celticu Glasgow Jiří Jarošík, který několikrát v médiích Brücknera kritizoval. "Byla to mediální věc. Byl bych hodně malicherný, kdybych na něčem podobném bazíroval. Jarošík je pořád hráč širšího výběru a pozvánku už dostal. Ale byl zraněný," připomněl trenér.

Utkání Česko - Dánsko se hraje ve středu 15. listopadu v Praze na Letné. S Dány se Češi utkali naposledy ve čtvrtfinále evropského šampionátu 2004 a po dvou gólech Baroše a jednom Kollera vyhráli 3:0.

Nominace ČR proti Dánsku:
Brankáři: Jaromír Blažek (Sparta Praha, 12 zápasů/0 branek), Marek Čech (Liberec, 0/0).
Obránci: Zdeněk Grygera (Ajax Amsterodam, 47/1), Marek Jankulovski (AC Milán, 56/8), Martin Jiránek (Spartak Moskva, 27/0), Radoslav Kováč (Spartak Moskva, 11/0), David Rozehnal (Paris St. Germain, 30/0), Tomáš Ujfaluši (Fiorentina, 55/2).
Záložníci: Tomáš Galásek (Norimberk, 53/1), David Jarolím (Hamburk, 7/1), Jiří Jarošík (Celtic Glasgow, 23/0), Jan Polák (Norimberk, 25/6), Jaroslav Plašil (Monako, 22/1), Tomáš Rosický (Arsenal, 61/17), Radek Šírl (Petrohrad, 0/0).
Útočníci: Milan Baroš (Aston Villa, 52/29), Marek Heinz (St. Etienne, 29/5), David Lafata (Jablonec, 2/2).

Reklama

Související témata: