Hlavní obsah

Nováček Šírl neměl o Brücknerovu zájmu tušení

Premiérová pozvánka do národního týmu záložníka Radka Šírla zaskočila. Zpráva o nominaci pro domácí přípravný zápas s Dánskem zastihla pětadvacetiletého fotbalistu v autobuse cestou na letiště v ruském Petrohradu, kde hájí už čtvrtou sezónu barvy tamního klubu Zenitu.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Radek Šírl ještě v dresu pražských Bohemians.

Článek

"Je to pro mě obrovské a zároveň milé překvapení. Jsem z toho tak trochu pořád v šoku," řekl v telefonickém rozhovoru pro ČTK Šírl, který s pozvánkou od trenéra Karla Brücknera vůbec nepočítal. "Abych se přiznal, takhle vysoko jsem ani nepomýšlel. Vůbec jsem nečekal, že bych se mohl do nároďáku dostat," uvedl.

Na své spoluhráče v reprezentaci se Šírl už teď moc těší. "Hlavně na tu atmosféru v týmu, na všechny kluky, že si s nimi budu moci zatrénovat. Bude to pro mě veliká zkušenost a já jen doufám, že si to pořádně užiju," řekl záložník, který má na kontě třináct startů za reprezentační výběry hráčů do dvaceti a jednadvaceti let.

Na účast v základní sestavě vůbec nepomýšlí, bude vděčný za každou minutu strávenou na hřišti. "Kdybych se dostal na trávník, byl bych moc rád. Ale nechtěl bych se o tom moc bavit, pro mě už je vůbec úspěch, že tam jsem," řekl Šírl.

V Petrohradu stranou zájmu

Bývalý hráč pražských Bohemians a Sparty odešel do Ruska v prosinci 2002 a od té doby zůstal trochu stranou zájmu české veřejnosti i médií. S petrohradským klubem, v němž ho do letošního května vedl český trenér Vlastimil Petržela, dosáhl několika úspěchů: před třemi lety obsadil druhé místo v ruské lize a v sezóně 2005/06 se probojoval do čtvrtfinále Poháru UEFA.

Trenér Brückner Šírla již delší dobu sledoval, ale pětadvacetiletý fotbalista neměl o zájmu o svou osobu ani tušení. "Vůbec jsem neměl žádné zprávy, že bych měl být nominován. Je pravda, že se tady byli podívat na Pavla Mareše, ale ne na mě," pousmál se Šírl. Během úterního odpoledne na jeho mobil dorazily desítky blahopřejných gratulací, textovou zprávu mu poslal i bývalý spoluhráč z Petrohradu Lukáš Hartig. "Dostal jsem i několik esemesek od kluků tady z klubu a z domova," přiblížil.

Hráče zná z minulosti

Petrohrad se po nepříliš vydařeném začátku sezóny dostal už na čtvrté místo ligové tabulky, ale v poslední dvou kolech uhrál jen bod. "Teď jsme prožili smolné zápasy. Minule jsme ztratili doma body v 94. minutě, v neděli jsme prohráli o gól na hřišti CSKA," připomněl Šírl, který v Moskvě kvůli čtyřem žlutým kartám nenastoupil. "I přesto si myslím, že moje forma je dobrá, cítím se v pohodě. Nechci se ale hodnotit a chválit," uvedl.

Rodák z Rudné u Prahy se ze svého působení v jednadvacítce zná ze současných reprezentantů s Davidem Rozehnalem, Radoslavem Kováčem nebo Jaroslavem Plašilem. "Ze Sparty si zase pamatuju Jardu Blažka nebo Grygerku (Grygeru). Všechny z nároďáku sice neznám úplně nejvíc, ale rozhodně nevstupuji do nového prostředí," dodal Šírl.

Reklama

Související témata: