Hlavní obsah

Brückner: Dánové jsou kultivované mužstvo

Tradičně v dobrém rozpoložení byl na úterní oficiální tiskové konferenci před přátelským utkáním s Dánskem kouče fotbalové reprezentace Karel Brückner. V pondělí sedmašedesátiletý trenér ovšem jako obvykle nic zásadního ohledně sestavy neprozradil. "Dánové jsou kultivované mužstvo s velice nebezpečnou koncovkou," řekl na adresu středečního soupeře Brückner.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Trenér fotbalové reprezentace Karel Brückner

Článek

Máte už představu o sestavě, která nebude tak silná jako obvykle?

Základy v rozestavení a principech hry zůstávají. Předpokládám, že budeme hrát s celou silnou obrannou čtverkou. To jsou naši momentálně nejsilnější hráči. Je tady Galásek, Polák, Plašil do středu pole. Do typického způsobu hry nám chybí dva záložníci. Na hrotu už dlouho improvizujeme. Těch dvojic se tam už vystřídaly desítky. Ale chceme předvést kvalitní hru.

Dostanou reprezentační "zajíci" více prostoru?

To je důvod, pro pořád nepovoláváme šestého hráče do pole. Bude tak větší časový prostor pro tyto hráče. Ti, kteří jsou tu poprvé nebo mají málo odehráno, dostanou prostor. Jeden z nich se určitě objeví v základní sestavě. Ale sestavu jako vždy prozradím až zítra před utkáním.

Budete střídat i gólmany?

Zvažujeme, jestli vystřídáme pět hráčů a brankáře nebo šest hráčů. Spíš se přikláním k variantě střídání brankářů.

Kdo nahradí Rosického ve středu pole?

Toho nenahradí nikdo. To víte. Nejen kvalitou, ale takový typ tady není. Budeme hrát trošku jinak. Rosického hra je ale nenapodobitelná.

Do obranné formace počítáte s Grygerou nebo Jiránkem?

Počítám s oběma. I s Rozehnalem. A samozřejmě s Ujfalušim. Přesné složení neprozradím. To není tajnůstkaření. Ale je to jistá předzápasová etika.

Je pro vás důležitější vítězství nebo vyzkoušení dalších hráčů?

Chtěl bych obojí. A ještě bych k tomu přidal přání, aby se hrál kvalitní fotbal. Naším cílem a přáním je samozřejmě vítězství.

Čím mohou být Dánové nebezpeční?

Je to kultivované mužstvo, hrají svým stylem. Zásady svého rozestavení 4-3-3 mají zažité. Neberu absolutně v úvahu, že by náhradníci byli slabší nebo nepodali výkon co regulérní členové základní jedenáctky. Mají zvládnutou postupnou rozehrávku a nebezpečnou koncovku.

Jakou očekáváte návštěvu?

S výjimkou jednoho excesu v Uherském Hradišti se nám všechny zápasy povedly. Odehráli jsme je poctivě a korektně. Ale tuším, že vyprodáno nebude. Proto jsem si tak kriticky povzdechl.

Včera vám bylo 67 let. Oslavil jste narozeniny?

Víte, že nenávidím všechny oslavy. Ať jsou to narozeniny, Vánoce nebo První máj. Absolutně žádné oslavy nebyly. Jako bych se nenarodil.

Reklama