Hlavní obsah

Jankulovski a Kinský mají svalové problémy, povoláni Zápotočný a Lejsal

PRAHA

Obránce Marek Jankulovski a gólman Antonín Kinský mají problémy se stehenním svalem a jejich start ve středečním přátelském utkání s fotbalisty Dánska v Praze je ohrožen. Trenér Karel Brückner místo nich povolal libereckého stopera Tomáše Zápotočného a gólmana Brna Martina Lejsala. ČTK to oznámil mluvčí reprezentace Lukáš Tuček.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Tomáš Zápotočný.

Článek

Jankulovski si na bolest ve svalu stěžoval po úterním tréninku a není vyloučeno, že rozšíří už tak dost početnou marodku. Brückner měl už před jeho zraněním k dispozici jen sedmnáct hráčů, a tak se rozhodl pro dodatečnou nominaci.

Volba padla na Zápotočného, který v českém dresu debutoval v srpnovém přátelském utkání se Srbskem a byl i na dvou posledních srazech.

Lejsalova premiéra

Lejsal byl zaskočený, když k němu po poledni dolétla zpráva o nominaci do reprezentace. "Absolutně jsem to nečekal, ale jsem moc příjemně překvapený," řekl ČTK Lejsal, který měl dnes v plánu normálně trénovat s brněnským klubem.  Dopoledne ještě stačil absolvovat první fázi, před odpolední přípravou mu trenér Brna Josef Mazura oznámil, že má okamžitě vyrazit do Prahy za reprezentací.

"Moc si toho vážím, většina fotbalistů se téhle vysněné pozvánky nikdy v životě nedočká. Mně se to naštěstí povedlo a jsem za to moc rád," uvedl Lejsal, když se přesouval po dálnici do Prahy. "Chci být co nejrychleji k dispozici trenéru Brücknerovi," dodal.

Už tři brankáři mimo hru

České brankáře postihla před posledním reprezentačním zápasem roku přímo kalamitní situace. Kvůli vážnému zranění hlavy je na několik měsíců mimo hru jednička národního mužstva Petr Čech z Chelsea, poraněný sval zase o víkendu vyřadil ze hry jeho náhradníka Jaromíra Blažka ze Sparty. Dnes z týmu vypadl i Kinský, gólman ruského Saturnu Moskevská oblast.

Poprvé tak byl do reprezentace povolán čtyřiadvacetiletý Lejsal, který má bohaté zkušenosti z mládežnických výběrů. V letošní sezoně na sebe upozornil tím, že ve 14 ligových zápasech vychytal sedmkrát čisté konto.

Lejsal přitom ještě před rokem zažíval nejhorší chvíle své kariéry, když mu italský fotbalový tribunál udělil půlroční trest zákazu činnosti za účast v korupční aféře. Lejsal byl údajně zapleten do skandálu kolem druholigového utkání FC Janov a Benátek, za které chytal. Janov si díky vítězství 3:2 zajistil postup do nejvyšší soutěže.

Výhru si však podle disciplinární komise zajistil díky úplatkům. Z jejich přijímání byl obviněn i Lejsal, který pak půl roku nemohl chytat, přestože trval na své nevině. Loni v prosinci někdejší hráč Zlína, Regginy a Liberce přestoupil do Brna, kde se mu začalo dařit. "A pozvání do reprezentace je pro mě velkou satisfakcí. Ve fotbale se ale někdy takové kotrmelce prostě stávají," uvedl Lejsal.

Zápas s Dánskem začne v Praze na Letné ve 20:15.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články