Hlavní obsah

Deset bodů je dobrý základ pro příští rok, shodli se hráči

Karel FeltPrávo

Deset bodů ze čtyř podzimních kvalifikačních zápasů je dobrý základ pro následující rok. První utkání se hraje koncem března a v Praze se představí hlavní favorit - Němci.V té době snad budou v pořádku všichni hráči, kteří chyběli minulou středu proti Dánsku - Petr Čech, Marek Jankulovski, Tomáš Rosický, Libor Sionko a Jan Koller. Ti se podíleli velkou měrou na podzimním úspěchu.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Zdeněk Grygera (vlevo) gratuluje Marku Kuličovi k úvodní trefě v utkání proti San Marinu.

Článek

"Dvanáct bodů by bylo lepších, ale kvalifikaci máme velmi dobře rozjetou, V žádném případě nesmíme usnout na vavřínech. Ještě to bude hodně dlouhé a stát se může ledacos. Podle mne se bude rozhodovat příští rok až na podzim. My jsme však letos položili velmi dobrý základ. Důležité je, že jsme brali body našim největším konkurentům, Slovensku, Irsku a Walesu a dvěma z nich na jejich hřištích. Bod z Irska, i když se někomu může zdát, že je to málo, bude podle mne mít na konci kvalifikace velkou cenu." řekl kapitán týmu Tomáš Rosický.

"Herně i výsledkově se nám povedl jednoznačně nejlépe zápas v Bratislavě se Slovenskem, kterému jsme dali tři góly. Výhra doma 2:1 nad Walesem byla o obrovské vůli po vítězství. Se San Marinem jsme ukázali, že nevypouštíme ani taková utkání a výsledek 7:0 snad uspokojil i fanoušky. V Irsku jsme vyválčili cennou remízu 1:1, což se počítá. Z Dublinu se body lehce vozit nebudou," dodal Rosický.

A jak charakterizuje mužstvo, které vodí na trávník a režíruje jeho hru? "Tohle mužstvo žije, má duši a má na postup na EURO. Po nevydařeném mistrovství světa nás kdekdo viděl mezi poraženými. Navíc skončili Pavel Nedvěd s Karlem Poborským. Přišli noví kluci, šanci dostali ti, kteří spíš vysedávali na lavičce, a ukázalo se, že český fotbal má stále kvalitní fotbalisty a silný tým. Myslím silný nejen kvalitou hráčů, ale i morálně, což jsme ukázali právě v kvalifikačních zápasech. A toho si cením. Dělat kapitána takovému mužstvu je opravdu radost," zdůraznil Rosický.

Koller věří, že 'padesátku' stihne v kvalifikaci

Obránce Tomáš Ujfaluši odehrál všech 360 podzimních kvalifikačních minut a tvrdí: "Opravdu jsme spokojení, že jsme udělali deset bodů ze čtyř utkání a z toho ze dvou venku na hřištích těžkých soupeřů. Na podzim jsme odehráli výborné zápasy včetně Irska, kde to nebylo příjemné a odkud se body moc vozit nebudou."

Kanonýr Jan Koller dal v kvalifikačních zápasech čtyři góly. "Máme opravdu solidní základ a není podstatné, kdo góly dává. Důležité je, že bodujeme, ale bude to ještě moc těžké. Do padesátky gólů v reprezentaci mi chybějí tři. Bylo by příjemné tuhle norma naplnit právě v kvalifikaci a ještě nějakou trefu přidat," říkal spokojeně nejproduktivnější český reprezentační kanonýr v historii.

Dvěmi brankami a třemi gólovými přihrávkami přispěl k výborném kvalifikačnímu rozjezdu Libor Sionko, který pak ve zbytku podzimu kvůli zranění chyběl. "Zápas v Dublinu jsem viděl v televizi. Kluci ho zvládli dobře, tu remízu ještě doceníme. Škoda že jsem u toho nemohl být. Vstup do kvalifikace jsme podle mne zvládli velice dobře. Máme dobrý základ pro příští rok. Postup se rýsuje velmi pozitivně a já věřím, že příští rok už u toho chybět nebudu."

Reklama

Související témata: