Hlavní obsah

Proti Polákům v jantarové aréně. A bez banánů!

Gdaňsk

Náramně zapadá do místa, kde vládne jantar. Neboli baltské zlato, jak se mu na severu Polska a v nedalekém ruském Kaliningradu říká. Na dohled Baltu a poloostrůvku Westerplatte, kde začala druhá světová válka, i loděnic, v nichž v roce 1980 pozdější polský prezident Lech Walesa založil hnutí Solidarita, se tyčí nádherná PGE Aréna.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bořek Dočkal je stěžejní postavou národního týmu

Článek
Fotogalerie

Do dálky svítí zlatavou barvou. I v podzimním chladném pošmournu, které ve čtvrtek v Gdaňsku panuje. Na trávník stadionu, který v roce 2012 hostil čtyři zápasy mistrovství Evropy, vyběhli ve středu navečer čeští fotbalisté. Absolvovali zhruba hodinový trénink. Dnes večer (od 18 hodin, vysílá ČT sport, online reportáž na www.sport.cz) se tu postaví domácímu Polsku.

Mají na co těšit. Přestože se jedná o přípravný duel, atmosféra bude pekelná. Aréna je téměř vyprodaná, očekává se 35tisícová návštěva. Zájem fanoušků o poměrně neatraktivní zápas notně pozvedl tah polského fotbalového svazu, v jehož čele stojí roky legendární útočník Zbigniew Boniek. Ceny vstupenek stanovil na víc než příznivou úroveň: většina přijde na 20 zlotých (120 korun), nejdražší na 50 zlotých (300 korun).

„V Polsku jsem hrál doposud dvakrát, odnesl jsem si jen pozitivní dojmy. I co se týká perfektní atmosféry na stadionu. Moc na na utkání v gdaňské aréně těším," prohlásil kapitán české reprezentace Bořek Dočkal. On ani nikdo z jeho spoluhráčů však pravděpodobně neví, že domácí stánek nynějšího lídra polské ligy Lechie Gdaňsk drží neobvyklý primát.

V létě 2012 se stal jediným stadionem v Polsku (pravděpodobně i jedním z mála na světě), kde byly na seznamu zakázaných předmětů uvedeny banány. Důvod? Šéf klubu tím reagoval na incident s rasistickým podtextem, při kterém dva hráči Lechie černé pleti byli zasypáni tímto tropickým ovocem...

Jak skončí čtvrteční přátelský zápas mezi fotbalisty Polska a Česka v Gdaňsku?
Zvítězí domácí Poláci
31,8 %
Utkání skončí remízou
24 %
Vyhraje výběr Jaroslava Šilhavého
44,2 %
Celkem hlasovalo 2633 čtenářů.

Reklama

Související témata: