Hlavní obsah

Lepší než giganti z Anglie, Německa či Francie, pochvalují si fotbalisté los

Hodně drsně si los fotbalové kvalifikace hráčů do 21 let o mistrovství Evropy 2021 pohrál s českou fotbalovou reprezentací. Lvíčata se totiž ve skupině utkají s Chorvatskem, Řeckem, Litvou, Skotskem a San Marinem. První dva ze soupeřů přitom vystavili českým mladíkům stopku v jejich letošní snaze projít na finálový turnaj 2019!

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Nový trenér fotbalové jednadvacítky Karel Krejčí.

Článek

Od Chorvatů schytal výběr trenéra Lavičky na jejich půdě drsný pětibrankový výprask, tříbrankový příděl si pak vysloužil i na trávníku Řecka, s nímž v rozhodujícím utkání prohrál i doma. Chorvaté prošli na šampionát jako vítězové skupiny, český tým zůstal třetí s devítibodovým odstupem za Řeckem, které absolvovalo neúspěšnou baráž s Rakouskem.

„Skupinu vnímám jako jednu z přijatelnějších. O postup mohou hrát klidně čtyři týmy. Věřím, že nakonec se budeme radovat my. Je pozitivní, že se vyhneme dlouhým cestám. Chorvaté jsou silní, ale lepší než Anglie či třeba Německo," komentoval los dvacetiletý obránce Matěj Chaluš. „Chorvaté budou favoritem, ale ani my se té role nemůže zříct," přemítal záložník Michal Sadílek.

Termíny zápasů ČR 21:
6. 9. 2019 Česko–Litva
10. 10. 2019 Česko–Řecko
14. 10. 2019 Česko–Skotsko
14. 11. 2019 Česko–San Marino
18. 11. 2019 Chorvatsko–Česko
27. 3. 2020 Řecko–Česko
2. 9. 2020 San Marino–Česko
7. 9. 2020 Česko–Chorvatsko
9. 10. 2020 Skotsko–Česko
13. 10. 2020 Litva–Česko

„Chorvatsko je možná o něco schůdnější než tradiční giganti jako Německo, Anglie nebo Francie. Chorvatsku i Řecku máme co vracet. Věřím, že půjde o pozitivní motivaci. Zapomínat se nesmí ani na Skoty, kteří budou zejména doma hodně nebezpeční," pronesl trenér Lvíčat Karel Krejčí.

Rovněž San Marino bylo součástí minulé kvalifikační skupiny, s outsiderem tým českých mladíků ani jednou nezaváhal.

Trenéra Vítězslava Lavičku, který dovedl Lvíčata na šampionát v Polsku 2017, nahradil po neúspěšné kvalifikaci Karel Krejčí. V minulosti působil v Plzni, jako asistent pracoval u reprezentačního áčka a naposledy vedl národní tým do dvaceti let.

„Jednoznačným cílem je postup na šampionát. Náš tým několikrát potvrdil svoji kvalitu," nepochyboval Krejčí o úspěchu. „Udělali jsme úspěch na mistrovství Evropy devatenáctek v Gruzii. Ve dvacítkách jsme se prezentovali dobrými výsledky i aktivní hrou proti špičkovým týmům. Máme sílu, abychom se otevřeně poměřili s kýmkoliv," připomínal Chaluš účast v semifinále na loňském ME. „Náš ročník je spolu dlouho, hráli jsme na evropském šampionátu sedmnáctek i devatenáctek a něco jsme dokázali. Chceme jednoznačně postoupit," přitakal Sadílek.

Los kvalifikace ME fotbalistů do 21 let pro rok 2021:
Skupina 1:
Itálie, Švédsko, Island, Irsko, Arménie, Lucembursko.
Skupina 2:
Francie, Slovensko, Švýcarsko, Gruzie, Ázerbájdžán, Lichtenštejnsko.
Skupina 3:
Anglie, Rakousko, Turecko, Kosovo, Albánie, Andorra.
Skupina 4:
Chorvatsko, Česko, Řecko, Skotsko, Litva, San Marino.
Skupina 5:
Srbsko, Polsko, Rusko, Bulharsko, Lotyšsko, Estonsko.
Skupina 6:
Španělsko, Izrael, Černá Hora, Makedonie, Kazachstán, Faerské ostrovy.
Skupina 7:
Portugalsko, Nizozemsko, Norsko, Bělorusko, Kypr, Gibraltar.
Skupina 8:
Dánsko, Rumunsko, Ukrajina, Finsko, Severní Irsko, Malta.
Skupina 9:
Německo, Belgie, Wales, Bosna a Hercegovina, Moldavsko.

Reklama

Související témata: