Hlavní obsah

Svaz válčí s novináři, chce jim omezit přístup na valnou hromadu

David KadlecSport.cz

Boj novinářům vyhlásili vedoucí představitelé fotbalového svazu. Rozhodli se totiž omezit počet žurnalistů, které pustí na blížící se valnou hromadu ČMFS 3. února. "Přísun informací z valné hromady bude zajištěn," oponoval novinářům na úterní tiskové konferenci v Praze místopředseda svazu Jaroslav Vacek. Svazové vedení rovněž zamítlo vstup Jiřímu Kubíčkovi.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Šéf Olomouce Jiří Kubíček

Článek

Obě tato rozhodnutí spolu možná souvisí více, než by se mohlo zdát. Kořeny tohoto, vůči novinářům nepříjemného, rozhodnutí svazu totiž sahají až k volbě současného předsednictva nejvyššího fotbalového orgánu v Čechách. Vedení svazu se totiž zdálo, že byla mediální pozornost až příliš vržena na Kubíčka.

Na valnou hromadu budou nově před jejím oficiálním začátkem vpuštěni fotografové a televizní štáby, její průběh pak bude moci sledovat pouhá desítka vybraných píšících žurnalistů. Oficiálně se jich před shromážděním ovšem akreditovalo plných 48. Kdo bude tím "šťastným", rozhodne fotbalová sekce Klubu sportovních novinářů.

Tomu se ovšem rozhodnutí svazu příliš nezamlouvá. Je mu totiž jasné, kolik sporů lze okolo celé události očekávat. "Je potřeba zajistit přísun informací z valné hromady, což je tímto dostatečně zajištěno," vyvracel výtky novinářů místopředseda svazu Vacek.

Koho to napadlo?

Pravidlo o omezení počtu novinářů schválil výkonný výbor ČMFS, konkrétní jméno navrhovatele se novináři nedozvěděli. "Kdo s tím přišel, není důležité. Důležité je, že to výkonný výbor schválil," odmítl jmenovat Vacek a dodal: "Rozhodnutí je v plné kompetenci toho, kdo jej učinil. A to je výkonný výbor."

Ten také zúčastněným zástupcům médií vyčetl, že dávají mnohem menší prostor například úspěchům mládežnických týmů, ale zároveň dodal: "Není to žádná odveta." Jeho slovům lze jen stěží uvěřit. Dalším, kdo nebude na valnou hromadu vpuštěn, je totiž muž z opozice. Šéf Sigmy Olomouc Jiří Kubíček má zastavenou činnost ve svazových funkcích až do roku 2008, což podle zcela nového rozhodnutí výkonného výboru svazu znamená zákaz delegace na shromáždění.

Kubíček je v trestu

Tam totiž již nemůže ten, kdo má pravomocný disciplinární trest zákazu výkonu funkce, popřípadě není v jeho kauze dořešeno odvolání. "Byl bych také raději, kdyby si to rozhodla Moravská komora ČMFS, alespoň by jste viděli, že to není jen naše rozhodnutí," přesvědčoval Vacek přítomné zástupce médií.

Na dotaz, zda nebyl Kubíček navrhován Moravskou komorou jako její zástupce do komise pro změnu stanov, však odpověděl: "Morava byla vyzvána, aby navrhla tři jména, ze kterých vybereme dvě. Ano, Kubíček mezi navrhovanými byl, my jsme ale vybrali zbylé dva kandidáty."

Brno bude mít nový stadión

Výkonný výbor dále na návrh ligového shromáždění schválil angažování zahraničního odborníka pro spolupráci na vyhodnocování výkonů rozhodčích. Zelenou též dostala výstavba nového brněnského stadiónu, který by měl vyrůst na místě chátrající betonové legendy Za Lužánkami do roku 2009.

Jeho kapacita by měla být třicet tisíc míst, vše odpovídající nejpřísnějším normám UEFA. Stadión Mladé Boleslavi byl naopak zvolen za místo kvalifikačního utkání jednadvacítek, v němž Česko 23. 3. vyzve mladíky Nizozemska.

Reklama