Hlavní obsah

Fotbalová reprezentace se sešla před Belgií

V pondělí po poledni se v pražském hotelu Praha sešla fotbalová reprezentace. České hráče čeká večer vyhlášení nejlepšího fotbalisty roku, ve středu pak národní tým hraje přípravu v Belgii. Po třech měsících od přípravy s Dánskem mohl kouč Karel Brückner přivítat kompletní osmnáctku nominovaných. "Všichni jsou zdravotně v pořádku," pochvaloval si na tiskové konferenci kouč.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Proti Belgii by měl chytat Petr Čech.

Článek

Trenér musel oželet jediného muže své nominace, zraněný sval zmařil naděje na start beku Ajaxu Amsterdam Zdeňku Grygerovi.

V neděli večer pak kouč z reprezentační jednadvacítky vytáhl do prvního týmu libereckého Daniela Pudila. Ten hraje většinou jako záložník, ale může nastoupit i jako krajní obránce. "Přijetí proběhlo v pohodě, pár kluků znám. S Honzou Polákem jsem hrál ještě v Liberci, pár dalších znám z ligy. Když už mě trenér povolal, tak bych si chtěl aspoň chviličku zahrát. To by byl sen. A je mi jedno, na jakém postu by to bylo," uvedl Pudil. Za reprezentační áčko ještě nenastoupil ani mladoboleslavský Marek Matějovský.

Čech zažil reprezentační premiéru proti Belgii

Návrat do reprezentační branky čeká Petra Čecha, který je po říjnovém zranění už v pořádku a z pěti odchytaných utkání čtyřikrát neinkasoval. "Na baráž s Belgií si dobře pamatuju, byl to můj první reprezentační sraz. Byl jsem v roli třetího brankáře, po zranění Ládi Maiera jsem seděl oba zápasy na lavičce. Byl jsem stejně jako ostatní zklamaný, že nám to nevyšlo," zavzpomínal před novináři na neúspěšnou baráž MS 2002 Čech.

Kouči Brücknerovi se hlásilo všech osmnáct hráčů, včetně nováčka Pudila. "Měli jsme trošku štěstí, že včera hráli jen Baroš a Rozehnal. Nemáme to tedy tak napnuté jako obyčejně. Lékaři nehlásili žádné problémy," pochvaloval si Brückner.

V Bruselu dostanou šanci oba nováčci, Matějovský s Pudilem. Některé opory naopak podstoupí menší zátěž. "Určitě uvažuji nad tím, aby vytíženější hráči jako Rosický nebo Rozehnal nehráli celé utkání. To respektujeme," nechal se slyšet kouč s tím, že Pudil by měl hrát minimálně poločas.

Nepříjemné vzpomínky

Na Belgii mají čeští fotbalisté nepříjemné vzpomínky, v baráži o mistrovství světa 2002 s ní dvakrát prohráli a na šampionát se neprobojovali. Z aktuálního kádru dvojutkání vedle zraněného Grygery na trávníku zažili Jankulovski, Rosický, Baroš a Ujfaluši. Z belgické strany se z postupu radoval bek Timmy Simons.

Reprezentanty čeká v pondělí odpoledne trénink na Strahově, v úterý dopoledne se přesunou do Bruselu. Na stadiónu krále Boudewijna ve středu od 20:45 změří síly s belgickým národním celkem.

Reklama

Související témata: