Hlavní obsah

Brückner: Fotbalistou roku je pro mě Rosický

Spokojený může být před středeční přípravou trenér fotbalové reprezentace Karel Brückner. Zdravotní potíže má jen obránce Grygera, zbývající nominovaní jsou v pořádku. Před utkáním v Bruselu proti Belgii kouče i jeho svěřence čeká slavností vyhlášení fotbalisty roku. "Tím pro mě byl Tomáš Rosický," řekl v pondělí novinářům Brückner.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karel Brückner na srazu fotbalové reprezentace

Článek

Jako tradičně první sraz v roce předchází vyhlášení nejlepších fotbalistů roku. Kdo byl pro vás loni nejlepší?

To bylo lehké rozhodování. Byli jenom dva vážní kandidáti, Petr Čech a Tomáš Rosický. Petr měl velký handicap v rámci svého zranění. Já jsem i proto dal na první místo Tomáše Rosického.

Pondělní akce bude končit hodně pozdě, což je dva dny před mezistátním utkáním nezvyklé...

Musíme to ale podstoupit, je to naše povinnost i vzhledem k partnerům a sponzorům. Za jiných okolností by tam byli asi tři hráči. Během lednového termínu je vždycky hodně cestování. Musíme hrát vzhledem ke klimatickým podmínkám venku, ale únorové výsledky máme lepší, než třeba v srpnu.

Očekáváte od hráčů lepší nasazení, než v poslední přípravě proti Dánsku? V listopadu někteří příliš vůle po vítězství nepředvedli.

Jsou hráči, kteří si musejí vážit i dvaceti minut. Natož pětačtyřiceti. Někdy hodnotíme i hráče podle posledních patnácti minut v tréninkovém zápase.

Leden byl zajímavý i z hlediska přestupů několika členů reprezentačního kádru. Jak jste je viděl vy?

Jsou to hodně pozitivní zprávy. Přestup Kuliče do Sparty bude pro hráče pozitivním impulsem. Odchod Sivoka byl pro mě trošku překvapení. Mohl se ve Spartě po zranění stoprocentně připravit. Tomáš Zápotočný změnu dlouho signalizoval. Jeho budoucnost bude to záviset od toho, jak bude hrát. Pořád je to ale italská liga, která má svoje kvalitní parametry . Lafata v Austrii Vídeň podle mě hrát bude, i když má v týmu konkurenta rovněž z našeho širšího výběru.

Dres měnil i Milan Baroš. Pomůže mu přestup do Lyonu?

Pořád věřím, že má kariéru před sebou. Měl jeden vrchol, jeden extrémní vrchol, to přeci nemůže být všechno. Přestup by mu měl pomoct.

Mluvil jste o menším vytížení některých opor. Jak na tom budou nováčci?

Počítám s tím, že Pudil dostane šanci minimálně na poločas. Je to hráč, který patří v jednadvacítce k nejkvalitnějším. Výkonnost prokazuje i v Liberci, sedí i typologicky do našeho stylu hry. Šanci dostane i Matějovský.

Kolikrát jste viděl v poslední době Belgičany?

Jenom jednou před tímhle zápasem, a to s Polskem. To byl pro ně celkem nešťastný zápas. Je to zkušené mužstvo, hrající systémem 4-4-2. Tuším, že tři hráči z tohoto utkání hrát nebudou. Praktikují zónový pohyb, rychlou ostrou hru s dlouhými míči hlavně zleva. Zbytek si budeme teď s kolegy zpracovávat.

Reklama