Hlavní obsah

Baroš: Lyon není v krizi, všechno se rychle otočí

PRAHA

Téměř pět let byl Milan Baroš zvyklý létat na srazy fotbalové reprezentace z Anglie, v pondělí do Prahy dorazil poprvé jako hráč Lyonu. Do francouzského klubu přestoupil před dvěma týdny z Aston Villy a touží v něm oprášit zašlou pověst obávaného kanonýra. Pětadvacetiletého hráče zatím neopustilo nadšení z prvních dojmů v novém působišti, přestože v týmu suveréna francouzské ligy zatím nepoznal radost z vítězství.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Milan Baroš na srazu fotbalové reprezentace

Článek

Ve třech ligových zápasech jediná získaná remíza a vyřazení z domácího poháru po souboji s Marseille: to je bilance Lyonu ze zápasů, do nichž zasáhl i český reprezentant. Baroše ale optimismus neopustil. "Herně jsme byli v těch zápasech lepší, určitě se to všechno rychle otočí. Výsledkově nám to zatím moc nejde, ale rychle to půjde nahoru, vůbec o tom nepochybuju," řekl při setkání s novináři Baroš. "Na druhou stranu je asi jasné, že nikdo nechce prohrávat. Ale určitě bych v tom nehledal nějakou krizi," podotkl Baroš, který se zatím v Lyonu trefil jednou, minulou sobotu v duelu s Nice.

Nejlepší střelec mistrovství Evropy v Portugalsku v roce 2004 tuší, co by za současným trápením Lyonu, který v předchozích pěti sezónách opanoval francouzskou ligu, mohlo stát. "Bavil jsem se o tom i s trenérem. Celá příprava byla směrovaná k osmifinále Ligy mistrů s AS Řím, bylo to docela tvrdé. Náš vrchol by měl přijít za těch 14 dní," vyhlížel Baroš duel s italským klubem.

Na něj se už dlouho těší, v Lize mistrů si naposledy zahrál ještě v dresu Liverpoolu na konci května 2005. Tehdy jako první Čech nastoupil ve finále Ligy mistrů a pak společně s Vladimírem Šmicrem slavili senzační obrat v duelu s AC Milán, korunovaný v penaltovém rozstřelu.

Rozdíl v ambicích

"Liga mistrů je sice ještě daleko, ale pro Lyon je teď na prvním místě," naznačil Baroš, jehož nový zaměstnavatel skončil tři sezóny po sobě ve čtvrtfinále nejprestižnější evropské klubové soutěže. A letos chce dravý Olympique ještě dál, i s Barošovou pomocí.

Vigantický rodák je zatím ve francouzském velkoklubu nadšený, v Aston Ville v posledních měsících neprožíval vydařené období. V Lyonu Baroš viditelně pookřál. "Jsem v klubu, kde jsem šťastný a kde se mi fotbalově daří. Lyon je velkloklub, na každém kroku je to vidět," pochvaloval si Baroš. "Trochu mi to připomíná Liverpool. Hlavní rozdíl mezi Aston Villou a Lyonem je v ambicích, ten tlak je tady mnohem větší. Ale to mi vyhovuje," porovnával.

V Lyonu se pomalu zabydluje, zatím využívá služeb hotelu v centru města, ale rychle by se měl přestěhovat "do svého". A hned poté plánuje, že se ponoří do intenzivního studia francouzštiny. "S angličtinou si vystačím třeba v klubu nebo co se týká fotbalových věcí, ale třeba v restauraci anglické menu neexistuje. Hned jak se trochu usadím, do francouzštiny se pustím," plánoval Baroš, který dorazil na reprezentační sraz do dejvického hotelu Praha ve viditelně dobré náladě.

Baráž i gól si dobře vybavuje

Tu by si rád udržel i po středečním přípravném duelu v Belgii, na kterou má smíšené vzpomínky. V dubnu 2001 sice v Praze na Letné zažil reprezentační debut snů, když se hned v prvním utkání za národní mužstvo trefil, ale o půl roku později byl u nepovedené baráže o postup na mistrovství světa. V závěru pražské odvety byl dokonce vyloučen.

"Dobře si vybavuju obě akce. Na první gól v reprezentaci nemůžu zapomenout, ani na tu baráž. Není to hezká vzpomínka, ale to už je dávno pryč," podotkl Baroš.

Reklama