Hlavní obsah

Volešák zařídil dvěma góly výhru lvíčat nad Slovinskem

ALCANENA

Čeští fotbalisté do 21 let porazili v úterý v úvodním zápase přípravného turnaje v Portugalsku Slovinsko 2:0. Vítězství zařídil dvěma trefami sparťanský záložník Ladislav Volešák.

Foto: Sport.cz/David Kadlec

Ladislav Volešák

Článek

Volešák se po změně stran trefil poprvé v 54. minutě z trestného kopu a o čtvrt hodiny později zpečetil triumf týmu "lvíčat" povedenou střelou z voleje.

Svěřenci kouče Ladislava Škorpila, kteří se chystají na červnové mistrovství Evropy v Portugalsku, se ve čtvrtek ve finále turnaje utkají s vítězem dnešního souboje mezi Portugalskem a Estonskem. Ten začal v 18:00 SEČ.

Premiéra gólmana Kubáska

V brance české jednadvacítky se poprvé v základní sestavě představil gólman druholigového Sokolova Josef Kubásek, na postu levého obránce pak liberecký Milan Matula a také pravý záložník z Ostravy František Rajtoral. Odpočíval naopak sparťan Daniel Kolář, který v pondělí večer v Praze přebral cenu Talent roku a za týmem dorazil až dnes.

Mladí Češi se do tempa dostávali pomaleji, ale na hrbolatém terénu postupně ovládli dění na hřišti. V první půli dvakrát nebezpečně pálil útočník Holenda, ale bez efektu.

Po změně stran reprezentanti vystupňovali tlak, k čemuž výrazně pomohl i příchod plzeňského ofenzivního hráče Martina Filla. Ten od prvních minut hýřil aktivitou, devět minut po přestávce si došel pro faul před pokutové území a vyhlášený exekutor Volešák z 23 metrů zacílil přesně k pravé tyči. Dokázal tak, že si udržel střeleckou formu z podzimní sezóny, kdy v dresu Českých Budějovic nasázel šest branek a čtyři právě z trestných kopů.

Trenér chválil cílevědomost

Volešák své vydařené představení podtrhl v 69. minutě, kdy si zaběhl na přetažený centr Jirsáka a nechytatelnou křížnou střelou z voleje udělal na tribuně radost i svým rodičům, kteří neváhali vážit cestu do Portugalska. Slovinci postupně úplně odpadli a soupeř je výrazně přehrával. I tak těsně před koncem mohli snížit, jenže čeští zadáci dokázali jedinou příležitost soupeře odvrátit.

Trenér Škorpil po utkání ocenil, že jeho svěřenci šli cílevědomě za vítězstvím. "Ten zápas se odehrával v podstatě v naší režii, soupeře jsme do větší šance nepustili. Už v prvním poločase jsme měli převahu, ale kombinaci nám komplikoval nerovný terén. Ve druhé půli hru oživil Fillo a hlavně jsme byli efektivnější v koncovce. Celkově to z naší strany bylo výraznější a vyjádřili jsme to i výsledkově," řekl ČTK Škorpil.

Plánuje, že ve čtvrtečním finále sestavu výrazně obmění. "Nikdo po předchozí domluvě neodehraje dva celé zápasy, maximálně jeden a půl. Šanci tady dostanou všichni nominovaní," dodal trenér.

Česko "21" - Slovinsko "21" 2:0 (0:0)
Branky: 54. a 69. Volešák. Rozhodčí: Paulo Costa - Oliveira, Santos (všichni Portug.). Diváci: 300.
Sestava ČR "21": Kubásek - Kaufman, Latka (46. Klein), Kučera, Matula - Rajtoral, Hušek (78. Holek), Volešák, Jirsák (90. Kladrubský) - Holenda, Papadopulos (46. Fillo).

Reklama

Související témata: