Hlavní obsah

Belgičané si chtějí v duelu s Čechy spravit sebevědomí

BRUSEL

Pro Belgii není středeční utkání s českými fotbalisty jen přátelským zápasem, ale příležitostí, jak znovu získat sebedůvěru po sérii neúspěchů v posledních letech. Jsou Rudí ďáblové ještě živí? ptá se dnes list Le Soir, zatímco podle La Libre Belgique "to není přátelský zápas jako každý jiný".

Článek

Ďáblové si sáhli v kvalifikaci na Euro 2008 na dno a musí reagovat, i když jde jen o přípravný zápas, napsal Le Soir. Připomíná, že posledním úspěchem Belgičanů bylo nečekané vítězství nad českým týmem v listopadu 2001 v kvalifikaci na mistrovství světa.

Jenže od té doby se Česká republika, která je zhruba stejně velká jako Belgie, účastnila všech velkých soutěží a nyní je jednou nohou na příštím Euru, tvrdí belgický list. Podle něj trenér René Vandereycken "vyčerpal veškerý svůj kredit po ostudné prohře s Polskem, která také zdůraznila nynější odstup mezi národním týmem a jeho fanoušky".

Belgii schází sebedůvěra a utkání s českou reprezentací je pro ni dobrým testem, píše la Libre Belgique, podle něhož to není přátelský zápas jako každý jiný. "Schází nám výsledky a sebedůvěra," řekl listu kapitán Daniel Van Buyten, který dnes slaví 29. narozeniny. "Musíme k utkání přistoupit co nejseriózněji, jako kdyby to byl kvalifikační zápas."

Všechny listy spojují českou reprezentaci se jménem Jana Kollera, který v Belgii hrával za Lokeren a hlavně za Anderlecht, v jehož dresu získal i Zlatou kopačku. Le Soir přináší s Kollerem rozhovor, v němž český kanonýr přiznává, že "Belgie pro nás zůstává noční můrou".

Reklama

Související témata: