Hlavní obsah

Jednadvacítku čeká v kvalifikaci Turecko či Ukrajina

Česká fotbalová reprezentace do 21 let se v kvalifikaci na mistrovství Evropy v roce 2009 utká ve druhé skupině s Tureckem, Ukrajinou, Arménií a Lichtenštejnskem. Rozhodl o tom úterní los ve Stockholmu.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Česká fotbalová jednadvacítka

Článek

Současný výběr do 21 let čeká v červnu letošní vrchol v podobě účasti na mistrovství Evropy v Nizozemsku. Pak se nově tvořící tým, kde budou moci nastoupit hráči narození v roce 1986 a mladší, představí v podzimní kvalifikaci o postup na závěrečný turnaj, který se uskuteční ve Švédsku.

Trenér českého týmu Ladislav Škorpil bral výsledek losu, kde byli Češi nasazeni společně s nejsilnějšími týmy do prvního výkonnostního koše, s nadhledem. "Musíme los respektovat a připravit se na každého soupeře, abychom obstáli pokud možno co nejlépe. Los prostě neovlivníme a nezbývá nám než to respektovat. Možná bych si dokázal představit lepší i horší skupinu, to jsou jen spekulace," řekl ČTK Škorpil.

Z deseti skupin postoupí do play-off hraného na dvě utkání vítězové a dále pak čtyři nejlepší týmy z druhých míst. Sedm mužstev si zajistí postup na mistrovství, účast už má jistou pořádající Švédsko.

Postoupí česká fotbalová jednadvacítka na ME 2009?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

Na rozdíl od loňské zkrácené kvalifikace, v níž byly ve skupinách jen tři týmy, se tentokrát už bude hrát klasickým způsobem doma-venku. O programu druhé kvalifikační skupiny se rozhodlo až po téměř pět hodin trvající diplomatické bitvě, Češi nakonec z jednání odcházeli poměrně spokojení.

"Šlo o pořadí zápasů a především Ukrajina velmi vehementně stála za svým. Bylo to opravdu velmi náročné. Skladbu skupiny ale nakonec považujeme za vyváženou, za důležité považujeme třeba i to, že skupinu končíme doma právě s Ukrajinou," uvedl po schůzce všech pěti účastníků skupiny generální sekretář ČMFS Petr Fousek, který celé jednání řídil jako představitel mužstva nasazeného do prvního výkonnostního koše.

Ukrajina neochotná ke kompromisu

Na schůzce prý poměrně brzy našly společnou řeč Česká republika, Turecko, Arménie a Lichtenštejnsko, ale Ukrajina dál dlouho trvala na svém, než byla ochotna přistoupit ke kompromisu. Protokol o programovém složení skupiny zatím představitelé ukrajinského svazu na rozdíl od ostatních čtyř mužstev nepodepsali, pokud tak neučiní do 30 dnů, rozhodne o skladbě skupiny los.

Česká jednadvacítka narazí ve skupině na soupeře, s nimiž se už v minulosti několikrát poměřila. S Ukrajinou čeští mladíci v roce 2004 v přípravě remizovali a prohráli, se stejně starými Turky se od roku 2000 utkali v přátelských duelech hned čtyřikrát s bilancí jedné výhry, dvou remíz a jedné porážky. S Arménií tým "lvíčat" hrál v předminulé evropské kvalifikaci, při dvou vítězstvích 4:0 a 6:0 měl vysoce aktivní skóre. S Lichtenštejnskem se jednadvacítka dosud nestřetla.

Složení základních skupin:
skupina 1: Itálie, Chorvatsko, Řecko, Albánie, Faerské ostrovy, Ázerbájdžán.
skupina 2: Česká republika, Ukrajina, Turecko, Arménie, Lichtenštejnsko.
skupina 3: Portugalsko, Anglie, Bulharsko, Irsko, Černá Hora.
skupina 4: Španělsko, Rusko, Polsko, Gruzie, Kazachstán.
skupina 5: Nizozemsko, Švýcarsko, Norsko, Makedonie, Estonsko.
skupina 6: Dánsko, Slovinsko, Litva, Finsko, Skotsko.
skupina 7: Belgie, Slovensko, Island, Rakousko, Kypr.
skupina 8: Srbsko, Maďarsko, Bělorusko, Lotyšsko, San Marino.
skupina 9: Německo, Izrael, Moldavsko, Severní Irsko, Lucembursko.
skupina 10: Francie, Rumunsko, Bosna a Hercegovina, Wales, Malta.

Reklama

Související témata: