Hlavní obsah

Fotbalový svaz potvrdil: chce národní stadión na Letné

PRAHA

Záměr Českomoravského fotbalového svazu vybudovat na místě dnešní letenské Toyota Areny v Praze nový národní stadión pokračuje. Po úterním jednání svazového vedení to prohlásil jeho místopředseda Vlastimil Košťál, který řídil zasedání místo nemocného předsedy Pavla Mokrého.

Foto: AC Sparta Praha

Stadión fotbalistů Sparty Praha by se měl proměnit na Národní stadión.

Článek

Stadión by měl mít kapacitu 40 tisíc diváků, rozpočet ve výši dvou až tří miliard korun by měl být napůl naplněn ze státních a soukromých zdrojů. Svaz současně podpořil i chystanou výstavbu Zemského stadiónu v Brně pro 30 tisíc lidí.

Košťál poprvé zveřejnil možnost vybudovat nový stadión na místě současné sparťanské arény už loni, ještě v době, kdy byl předsedou vlády Jiří Paroubek. Od té doby se prý na této myšlence usilovně pracovalo a dokonce už vznikl projekt, který bude brzy zveřejněn.

"Projekt na Letné se nadále jeví jako nejlepší možnost, ale současně jsme rádi, že se připravuje stadión v Brně nebo že roste slávistický stadión v Edenu a chystá se také modernizace stadiónu v Ostravě-Vítkovicích," vyjmenoval Košťál i další aktivity, které pomohou národnímu týmu zvýšit výběr pro domácí zápasy.

Prezentace v nebližších dnech 

"Nová Letná" už dostává konkrétní obrysy, maketu stadiónu v nejbližších dnech svaz ukáže médiím. "Přípravy pokračují v souladu s majitelem Sparty a máme už i několik zájemců o investici. Vesměs jde o skupiny, které financovaly podobné projekty v zahraničí," vysvětlil Košťál, který byl za chystanou stavbu v sedmé pražské části v minulosti značně kritizován. Jeho odpůrci totiž tvrdí, že existují i lepší lokality pro tak ohromnou stavbu.

Košťál se prý nebojí ani toho, že se mezitím změnila vláda. "Rádi bychom postupovali v souladu s přípravou kandidatury Prahy na olympiádu, stadión by měl být součástí projektu," tvrdí svazový funkcionář.

Jeho kolega Jaroslav Vacek, který je označován za svazového 'ministra financí', připomněl i další nové a rekonstruované stadióny. Zvlášť projekt třicetitisícové arény v Brně, který rozjíždí tamní magistrát, je prý slibný.

"Stadión by měl stát v místě původního areálu za Lužánkami, jeho cena by měla být 1,5 miliardy korun," přiblížil radostnou zprávu pro brněnské fanoušky brněnský klubový ředitel Radek Bělák, který je také členem výkonného výboru.

Úprava směrnic pro agenty odložena 

Na jednání, kterého se bez hlasovacího práva zúčastnil potrestaný místopředseda Jiří Kubíček, se projednávala i změna směrnic pro hráčské agenty. Původní záměr vypracovat nový návrh do konce března byl odsunut o měsíc. "Agenti se sami chtějí více podílet na jejich tvorbě, schůzka za jejich účasti se uskuteční v květnu," řekl Vacek.

Na rok výkonný výbor povolil změnu soutěžního řádu pro divize a třetí ligy. Kluby z obou soutěží mohou v nejbližším roce mezi sebou měnit soutěž na základě vzájemné dohody. Podobná možnost existuje nějaký čas znovu také v profesionálních soutěžích.

Svazové vedení dnes také řešilo chystaný prodej vlastní budovy v pražské Kozí ulici. Chátrající objekt chce prodat nejméně za sto miliónů korun. "To je minimální schválená suma. Pokud by byla nabídka menší, můžeme se rozhodnout, že objekt sami zrekonstruujeme, což se nám ale zatím jeví jako velmi nákladné," řekl Košťál.

Reklama