Hlavní obsah

Poborský se před Německem rozloučí s reprezentací

Týden před 35. narozeninami se fotbalista Karel Poborský definitivně rozloučí s národním týmem. Rekordman v počtu reprezentačních startů působil v národním mužstvu od února 1994 do loňského světového šampionátu. Před sobotním kvalifikačním utkáním s Německem se s ním spoluhráči i fanoušci rozloučí přímo na stadiónu na Letné.

Článek

Původně se zvažovalo, že se Poborský bude loučit společně se svým kamarádem Pavlem Nedvědem, ale ten do Prahy nepřijede. V národním týmu odehrál Poborský 118 utkání a vstřelil osm branek.

Poborský, který dosud obléká dres prvoligových Českých Budějovic, kde je současně šéfem klubu, oblékl poprvé reprezentační dres v prvním oficiálním utkání samostatného českého mužstva po rozdělení federace, které se hrálo 23. února 1994 v Turecku.

Jeho kariéra nabral rychlý vzestup po Euru v roce 1996, kde byl jedním z klíčových mužů, kteří táhli tým za stříbrnými medailemi. Nezapomenutelný byl zejména jeho čtvrtfinálový lob proti Portugalsku.

Po šampionátu přestoupil do Manchesteru United, později hrál také v Benfice Lisabon a Laziu Řím, kde zakončil mezinárodní kariéru a v roce 2002 přestoupil do Sparty Praha. Odsud odešel na jih Čech na podzim 2005 po konfliktu s trenérem Jaroslavem Hřebíkem.

Nedvědovi zatrhl cestu Juventus 

V přátelském duelu s Řeckem v srpnu 2004 se Poborský stal prvním tuzemským fotbalistou, který nastoupil ve stém reprezentačním utkání. Více nenasbíral ani žádný jeho předchůdce v dobách československé reprezentace.

K jeho úspěchům patří i třetí místo z ME 2004 a tatáž pozice na Poháru FIFA v roce 1997. Poborský si považuje i účast na loňském mistrovství světa, kam odcestoval jako druholigový hráč. V roce 1996 byl společně s Patrikem Bergrem vyhlášen Fotbalistou roku.

Původně se s ním měl loučit také jeho věrný kamarád Nedvěd, ale ten se v sobotu v Praze neukáže. Podle svazových informací mu cestu do české metropole nepovolil Juventus Turín. Oficiální rozloučení s ním se proto uskuteční v jiném termínu.

Reklama