Hlavní obsah

Grygera chce jít z Nizozemska jako šampión

PRAHA

Už jen týdny dělí českého reprezentačního zadáka od naplnění angažmá v nizozemském Ajaxu Amsterdam. V létě se přestěhuje jižním směrem, neboť se před pár měsíci upsal slavnému Juventusu Turín. Přestože v zemi tulipánů takříkajíc stříhá metr, myšlenkami jen výjimečně zabrousí ke svému novému působišti.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Zdeněk Grygera (vpravo) v dresu Ajaxu Amsterdam

Článek

„Plně se soustředím na své výkony v dresu Ajaxu. Vždyť během minulého víkendu jsme smetli PSV Eindhoven na jeho hřišti a pořád jsme ve hře o titul,“ připomíná šestadvacetiletý Grygera vítězství 5:1 svého nizozemského chlebodárce na půdě odvěkého rivala.

„Po výhře na Twente Enschede jsme byli psychicky nahoře. Naopak PSV prochází nyní jistou krizí. Ten zápas byl hodně sledovaný. Všichni čekali, jestli ztratíme naději na titul, nebo se do hry vrátíme. Ale tak vysoké vítězství bylo velkou senzací,“ vypráví Grygera. Nadále tak živí velký sen. „Bylo by parádní, kdybych se s Ajaxem rozloučil titulem. Chtěl bych odcházet do Itálie jako mistr,“ vysloví realizovatelné přání.

„Jsem v Nizozemsku čtvrtým rokem. Hned v první sezóně jsem získal titul, to byla absolutní paráda. Takže zopakování triumfu by bylo krásnou tečkou. Ale nemusí zůstat jen u ligy. Máme velkou šanci i v nizozemském poháru, v němž jsme došli už do semifinále,“ naznačuje Grygera, že loučení by za jistých okolností mohlo být jako z pohádky.

Přestože ho ještě čeká minimálně šest klubových zápasů, občas se neubrání myšlenkám na své nové působiště. „Nedávno jsem v Turíně byl jeden den na takové informační návštěvě. Také jsme s manželkou, která tam zůstala čtyři dny, řešili budoucí bydlení. Ale šlo jen o mapování nabídek. Nic konkrétního jsme zatím nevybrali,“ líčí Grygera.

Už piluje italštinu 

Pomocníkem je mu Pavel Nedvěd, bývalý reprezentační spoluhráč a od léta pro změnu partner klubový. „Jsme v kontaktu. Dal mi několik užitečných rad. A vím, že si volaly i manželky,“ vypráví český zadák, že jeden z nejlepších fotbalistů světa je mu při mapování terénu velkou oporou.

Aby adaptace po přestupu do slavného italského velkoklubu proběhla co nejhladčeji, pustil se Grygera rovněž do pilného studia italštiny. „Máme s manželkou v Amsterdamu učitelku pocházející z Itálie. Podle nabitého programu jsou někdy dvě hodiny týdně, pak třeba zase zvládneme stejnou porci za tři dny. Dostáváme i domácí úkoly. Jde to ztuha,“ připouští rodák z Holešova. „Ale velmi dobře si pamatuji, jak velkou bariéru pro mě první sezónu v Ajaxu představovala neznalost jazyka. Nechci to zažít znovu.“

Byť zatím válčí v dresu Ajaxu, nenechá si ujít ani souboje svého budoucího chlebodárce. „Když se naše zápasy časově nesrazí, tak Juventus na kabelovce sleduji,“ přiznává Grygera během soustředění před kvalifikační bitvou s Německem.

„Jsem zvědavý, jestli v sobotu dostanu důvěru trenéra. A vůbec přitom neřeším, jestli by mě využil na kraji obrany, kde nastupuji v národním týmu, či jako stopera, jehož místo mi patří v klubu. V Ajaxu na tomhle postu hraji už dva roky, takže se cítím spíš jako stoper. Ale na druhou stranu jsem zvědavý, o jaký post se budu v létě ucházet v Juventusu. Možná budu na kraji obrany jako v reprezentaci. A problém by mi to nedělalo. Já to prostě neřeším,“ směje se stálice reprezentační obrany.

Reklama

Související témata: