Hlavní obsah

Lvíčata remizovala v Boleslavi s mladými Nizozemci

David KadlecSport.cz

Česká reprezentace do jednadvaceti let přivítala v prvním ze dvou přípravných utkání před červnovým ME mladíky Nizozemska. Na deštěm zkrápěný trávník stadiónu v Mladé Boleslavi nemohly vyběhnout v dresu domácích tradiční opory jako Latka, Zlámal, Frejlach, nebo Pudil, přesto vybojovala remízu 1:1.

Článek

První oťukávací desetiminutovku rázně ukončila šance hostujícího útočníka Bakkala. Ten po zmatcích v naší obraně hlavičkoval na malém vápně nikým nekrytý. Náhradní brankář Kubášek měl na brankové čáře plné ruce práce. Dokonce se zdálo, že jí míč už přešel. Německý rozhodčí Gräfe ale nechal hru pokračovat za bezbrankového stavu.

O nebezpečnou situaci se na druhé straně v patnácté minutě postaral Martin Klein. Svůj únik po pravém křídle zakončil přesným centrem do vápna na neobsazeného mladoboleslavského Kyselu. Jeho hlavičku do středu brány hostující brankář Waterman zkrotil.

Nizozemští hráči se prosazovali kombinační hrou po zemi, především pak po pravé straně. Po sérii rohů namířil svou hlavičku nad v nebezpečné situaci Donk. Již předtím mířil do stejných míst prudkou ranou zpoza vápna Aissati po hezkém uvolnění útočníka Bakkala. Aissati poté ve třiadvacáté minutě nenašel pochopení pro herecké vlohy u hlavního sudího při svém průniku do pokutového území.

Česká hra byla plná slibných náznaků, které ale soupeř vždy včas sprovodil ze světa. Ve 28. minutě si vysloužil za nebezpečný skluz žlutou kartu v sestavě zaskakující Kopic. Z následného přímého kopu jen těsně minul horní roh domácí branky obránce Drenthe. Ten při následném závaru před vlastní svatyní srazil jednoho z Čechů. Píšťalka rozhodčího Gräfeho se bohužel nerozezvučela hvizdem, toužebně očekávaným diváky, které v Mladé Boleslavi soustavně zkrápěl mírný déšť.

Když nedáš, většinou dostaneš 

Ve 34. minutě zahrávala lvíčata standartní situaci po dravém průniku ostravského Rajtorala. Chytrý signál skvěle sehráli Kadlec s Volešákem, českobudějovický špílmachr však nadějnou situaci pohřbil nepřesným zakončením. Mladí Nizozemci kontrovali za pět minut Bakkalovým šikovným uvolněním ve vápně a přízemní střelou, kterou v zákroku vykopl brankář Kubásek.

Nedáš - dostaneš platilo i tentokrát. Po závaru před brankou Watermana, který vznikl centrem z volného přímého kopu, se k odraženému míči dostal teplický středopolař Tomáš Jirskák a tvrdou ranou propálil děravou hradbu těl před sebou. Odpověď málem přišla záhy. Aktivní Aissati si narazil s Bakkalem a vystřelil neobsazen na malém vápně, k jeho smůle ale střelu mířící zřejmě do sítě srazil mimo spoluhráč Beerens.

Rezonující tečku za poločasem udělal nizozemský útočník Rigters, který pláchnul kompletní obranné čtyřce lvíčat. Sám před Kubáskem rozezvučel jeho levou tyč a skácel se s hlavou v dlaních k zemi.

Nizozemci o poločase obměnili sestavu na třech postech. I díky tomu se možná dostal v 50. minutě do brejku Kysela. Na hranici šestnáctky byl zezadu sražen, rozhodčí Gräfe se ale opět k zapískání neměl. O minutu později musel naopak na druhé straně při nebezpečné mlýnici boxovat gólman Kubášek.

Otřepané pravidlo platilo i podruhé 

V 54. minutě uvolnil mladoboleslavský Kysela na levém křídle neobsazeného Kadlece. Jeho přetažený centr vrátil před branku Kaufman. Nikdo z nabíhající druhé vlny však míč skrze bloky neprotlačil. O deset minut později přišlo poslední nizozemské varování, když nebezpečnou střelu Beerense z hranice šestnáctky ztlumil domácí brankář.

V 66. minutě nedokázal nikdo z mladých Čechů dostat na místo určení balón, který po centru různě obíhal pokutové území soupeře. A stejně jako v prvním poločase přišel za střeleckou nedůslednost trest. Po nenápadné akci se trefil z dálky k tyči Nizozemec Rigters. Utěšená rána byla to poslední, co v páteční podvečer stihl. Vzápětí totiž vystřídal.

Českobudějovický útočník Holenda vystřídal v 77. minutě Rajtorala a svou aktivitou rozhýbal český celek. O dvé minuty později zaváněl jeho průnik dalším neodpískaným faulem, tentokrát uvnitř velkého čtverce. Pět minut před koncem si mladí Nizozemci kompletně rozložili obranu Lvíčat, Aissati sám před Kubáskem orazítkoval pouze pravou tyč a dorážka mířila mimo.

V závěru utkání byli hostující hráči, překvapivě daleko více než naši, strženi touhou po vítězství k útočným manévrům. Jejich akcím ale chyběla přesnost i pověstné štěstí. A když ani Češi nevyužili náznaky brejkových situací, rozešly se oba celky smírně 1:1.

Česká republika "21" - Nizozemsko "21" 1:1 (1:0)
Branky: 40. Jirsák - 67. Rigters. Rozhodčí: Gräffe (Něm.) - Filípek, Pospíšil (oba ČR). ŽK: Kopic, Hubník - Rigters, Vlaar. Diváci: 2126.
ČR "21": Kubásek - Kaufman, Hubník, Kopic, Kadlec - Rajtoral (77. Holenda), Volešák (67. Holek), Klein, Jirsák, Brunclík (56. Fillo) - Kysela. Trenér: Škorpil.
Nizozemsko "21": Waterman - Zuiverloon, Vlaar, Donk (46. Kruijswijk), Drenthe (46. Jong-a-Pin) - Sno, Maduro (46. Lens), Aissati - Beerens, Rigters (67. Janssen), Bakkal. Trenér: De Haan.

Reklama

Související témata: