Hlavní obsah

Rosický: Pár hráčů Němcům chybí, ale oslabení rozhodně nejsou

Fyzicky náročný zápas očekává od sobotního kvalifikačního duelu s Německem kapitán české fotbalové reprezentace Tomáš Rosický. „Neuhnou ze žádného souboje, do všeho půjdou po hlavě. Platit by na ně měla naše fotbalová chytrost, takovou oni nemají. Jsou zranitelní v obraně a kluci by na ně vpředu mohli vymyslet,“ říká český záložník v rozhovoru pro Právo.

Článek

Tři týdny jste byl bez fotbalu. Cítíte, že jste dohnal zápasové manko?

Cítím se dobře. Hrál jsem půlhodiny proti Aston Ville a v neděli sedmdesát minut v utkání s Evertonem. Zpočátku to nebylo ono, ale zranění třísel odeznělo, potrénoval jsem, takže jsem v pohodě. Pokud si vzpomínám, před zářijovým dvojzápsem s Walesem a na Slovensku jsem také odehrál za Arsenal jen jedno utkání a šel jsem do toho a bylo to dobré.

Vynechal jste tři zápasy za Arsenal, který z nich vás nejvíc mrzí?

Finále Carling cupu bych stejně nehrál, trenér řekl dopředu, že si zahrají mladí, kteří se o postupu nejvíc zasloužili. Takže šlo o dvě utkání. S Readingem jsme v Premier Legue vyhráli. Moc mě ale mrzí vyřazení v Lize mistrů od Eindhovenu. To byl nejdůležitější zápas, v němž jsem chyběl. Tenhle zápas ještě nepřebolel.

Hecovali jste se s gólmanem Jensem Lehmannem?

Vůbec ne. Minulý týden jsme se o utkání trochu bavili, ale žádné vážné hecování. Po prohře s Evertonem ani nebyla nálada na nějaké hecování.

Znáte Lehmanna už z Dortmundu, jaký je?

Je to skvělý brankář a výborný kluk. Na trávníku je divočejší než v soukromí. Je to skvělý gólman, hrozně dlouhý. Dokáže se dostat do všech koutů branky.

Máte ho přečteného, když by došlo k vzájemnému souboji třeba při trestných kopech nebo penaltě?

No… Možná má on přečteného mě. V Arsenalu penalty moc netrénujeme. Vidělo by se podle situace na hřišti.

Jste kapitánem české reprezentace. Pásku u německého týmu nosí Michael Ballack. Jak vidíte svůj protějšek?

Já se na Chelsea nedívám, to je fotbalová nuda. Takže Ballacka moc nesleduji, ale určitě to je velký hráč.

Jenže Chelsea je v tabulce Premier League výš než Arsenal a pořád je ve hře v Lize mistrů…

To ano. Oni dokážou vytěžit z minima maximum, kdežto my hrajeme hezčí fotbal, ale neproměňujeme šance a dostáváme laciné góly. Děláme velké chyby při standardkách, což nás už stálo spoustu bodů. Naši mladíci ve finále Carling cupu jasně přehrávali Chelsea i s Ballackem a Lampardem…

Co nebo kdo vám tedy chybí nejvíc?

Moc nám teď chybějí marodi Van Persie a zejména Thierry Henry. Přitom Wallcot, Adebayor i Aliadier nebo Baptista také umějí dávat branky, ale momentálně jim to tam nepadá. Až budeme proměňovat šance, budeme tam, kde je Manchester United nebo Chelsea. Naším cílem je ale pořád co nejvyšší patro ligové tabulky a účast v příštím ročníku Ligy mistrů. Bohužel, tato sezóna nám nevyšla podle našich představ.

Kouč Arsenalu Arséne Wenger řekl, že za zdravotní problémy Henryho může francouzská reprezentace, která ho přetěžuje a zve zbytečně na přátelské zápasy. nebojíte se, že vám třeba řekne, abyste nejezdil na reprezentační srazy a šetřil se?

U Henryho to je něco jiného. On měl dlouhou minulou sezónu. Dovedl Francii až do finále mistrovství světa, pak měl krátkou dovolenou a zranění se s ním táhnou od začátku této sezóny. V Anglii se hraje pořád na doraz a Thierry je zvyklý hrát celé zápasy. Wengera zlobilo to, že ho tahají na přáteláky, které pak navíc hraje celé. U mne něco takového nehrozí.

Vraťme se k sobotnímu utkání. Spoustu hráčů německé reprezentace znáte ze svého působení v bundeslize. S Metzelderem a Fringsem jste hrál dokonce za Dortmund…

Metzeldera znám velice dobře. On přišel asi půl roku přede mnou. Dokonce jsme spolu spali při soustředěních na pokoji. Měli jsme k sobě blízko. Občas si zatelefonujeme. Christoph je výborný stoper i fajn kluk. Má ale smůlu, že je často zraněný. Kvůli achillovce nehrál skoro dva roky, ale dostal se z toho. Fandil jsem mu. Fringse tolik neznám, i když jsme spolu byli v mužstvu asi rok. K němu nemám tak blízko. Je to velmi dobrý záložník.

Jaká je podle vás německá mentalita?

Oni jsou hodně sebevědomí. Mají zkušený tým, především středová řada je velmi silná a kvalitní, ať je to Ballack, Frings, Schneider…

Zahrál jste si někdy proti německé reprezentaci?

Jen pár minut v přípravném utkání v Norimberku před mistrovstvím Evropy 2000.

Je pro tým psychicky snazší, že se nehraje o jedno postupové místo, ale o dvě a Česko s Německem jsou nejen favority, ale soupeřům i trochu odskočili?

Takhle se na ten zápas nedívám. Vyhrát budou chtít oni a samozřejmě my. Věřím, že tři body zůstanou doma. Na Letné se nejen mně, který tam vyrůstal, ale i ostatním spoluhráčům hraje dobře. Naši fanoušci tam umějí vytvořit skvělou atmosféru, ale to oni dokáží i na jiných stadiónech. V tuhle chvíli nikdo nepřemýšlí o tom, kolik týmů postupuje ze skupiny. Na takové kalkulace není čas.

Němci se prezentují fyzicky náročným fotbalem. Co by podle vás na ně mohlo platit?

Oni neuhnou ze žádného souboje, do všeho půjdou po hlavě. S tím všichni počítáme. Mají kvalitní tým. Že jim pár hráčů chybí, není podstatné. Oslabení určitě nejsou. Ti, co jim chybějí, budou nahrazeni stejně kvalitními hráči. Ale platit by na ně měla naše fotbalová chytrost, takovou oni nemají. Podle mne jsou zranitelní v obraně a kluci by na ně vpředu mohli vymyslet. Honza Koller i Milan Baroš to nebudou mít s jejich urostlými stopery lehké. O to víc by měli použít té české chytrosti.

Co očekáváte od sobotního zápasu?

Velký sportovní zážitek pro nás hráče a zejména diváky. Věřím, že uvidí kvalitní fotbal.

Může to být zápas roku?

Takhle se o tomto utkání dá těžko mluvit. Je to zápas dvou favoritů skupiny, který obou chtít oba vyhrát. Ale je to kvalifikační zápas a z těch se počítají body stejně, ať je to s Německem nebo Kyprem. Určitě to je hodně důležitý zápas.

Reklama

Související témata: