Hlavní obsah

Obranná hra se sesypala pod náporem Němců

PRAHA

Sobotní chladný večer nezůstane zapsán v historii české kopané zrovna oslavným písmem. Letenská pláň byla dobyta Němci. Zklamala především děravá defenzíva, jejímž středem a levým krajem se hosté proháněli bez větší bázně. Nedostatků české hry dozadu dvakrát využil vytáhlý Kuranyi. Počet inkasovaných branek mohl být mnohem větší, proti byl ale skvěle chytající Petr Čech.

Článek

Kuranyi v útoku soupeře nahradil obávaného kanonýra Kloseho, který byl v trestu za žluté karty a potvrdil, že náš západní soused disponuje širokou plejádou schopných útočníků. „Německo má kvalitní útočníky, je jedno zda nastoupí Kuranyi, nebo Klose. Jsou opravdu nepříjemní,“ konstatoval Martin Jiránek, Rozehnalův kolega ve stoperské dvojici.

Defenzivní hráči po utkání odkryli důvody naší slabé hry vzadu. „Nedoráželi jsme hráče tak jak jsme měli. Díky tomu jsme jim poskytli potřebný prostor pro vytváření nebezpečných situací,“ kál se za všechny David Rozehnal. Stejný názor na obrannou část hry měl i levý obránce Marek Jankulovski: „Stáli jsme od nich daleko a to především v prvním poločase.“

„Přilétla prudká střela, já jsem do ní pouze vložil nohu a měl štěstí, že míč skončil v bráně,“ popsal jediný moment, při kterém se otřásla radostným výbuchem celá Letná sám střelec Milan Baroš. Stejně jako ostatní litoval toho, že se mužstvu nepodařilo alespoň vyrovnat: „Škoda, že se nám nepodařilo dotáhnou nějakou další akci, takhle můj gól v podstatě nic neznamená.“

Varianta s Barošem na křídle nevyšla 

Prohra s Němci prozatím zdramatizovala tabulku kvalifikační skupiny D. Irská reprezentace má po včerejší výhře nad Walesem 10 bodů, tedy stejný počet jako Česko. Irové ale mají odehráno o jedno utkání víc než my. Slovensko ztrácí na oba celky pouhý bod, poté co vyhrálo na nevyzpytatelném území Kypru. „Musíme na výsledek rychle zapomenout a dívat se vstříc dalším utkáním,“ řekl za všechny stoper Rozehnal.

Jeho slova potvrdil i Milana Baroš: „Teď bude důležité porazit nepříjemný Kypr. Je v podstatě jedno jak k tomu dojde, klidně ať je to gólem ze standardní situace v devadesáté minutě,“ přeje si nejlepší střelec mistrovství Evropy 2004. Útočník francouzského Lyonu se v prvním poločase často objevoval na pro něj netypickém místě levého krajního záložníka. „Byl to taktický záměr trenéra Brücknera, ale přiznám se, že to opravdu není můj post,“ komentoval experiment Baroš.

Trenér se v druhé půli postupně odhodlal vyslat na trávník současně čtyři hráče, kteří v klubech nastupují jako útočníci. Ke Kollerovi s Barošem přibyli sparťanský Kulič a slávistický debutant Vlček.

„Šel jsem na hřiště jako třetí útočník s tím, abych aktivním pohybem rozhýbal obrannou hradbu soupeře a pokusil se vstřelit branku,“ vysvětloval pokyny, které dostal před vstupem na hřiště Kulič. Stejně jako ostatní litoval ztracených bodů: „Gól jsme sice dali, ale ani závěrečná hra vabank nám kýžený úspěch nepřinesla.“

Reklama

Související témata: