Hlavní obsah

Rosický: Čeká nás zápas, jaký jsem v reprezentaci nezažil

Česká fotbalová reprezentace nastoupí v dalším zápase kvalifikace o postup na ME 2008 proti Kypru. Po mediálně propírané aféře po zápase s Německem budou čeští fotbalisté v Liberci pod pečlivým drobnohledem fanoušků. Na hřišti by neměl chybět ani jeden z hlavních aktérů kauzy s "porušením životosprávy" Tomáš Rosický. A tým by měl opět vést jako kapitán.

Článek

Tým během víkendu porušil disciplinární řád. Média jsou plná informací o večírku, na kterém byly přítomny prostitutky. Jaká je v týmu před utkáním s Kyprem atmosféra?

Nemohu říct, že nálada je špatná. Uvnitř mužstva není jediný problém. Ale co se odehrává v hlavách hráčů s ohledem na dění kolem týmu, je něco jiného. Na každého všechno doléhá jinak, to je jasné. Atmosféra kolem reprezentace není optimální.

Bojíte se chování diváků?

To ne. Ale jsme zvědaví, jak budou reagovat.

Neuvažoval jste přece jen, že se vzdáte kapitánské pásky?

Ne. Sešli jsme se s celým týmem za přítomnosti trenéra. Hráči mi vyjádřili podporu. Chtějí, abych byl kapitánem, pokud mě trenér do utkání nominuje.

Představuje pro vás souboj s Kyprem s ohledem na dění v minulých dnech nejtěžší utkání v národním týmu?

Rozhodně to bude zápas, jaký jsem v reprezentaci ještě nezažil. Vzhledem k okolnostem, které národní tým v posledních dvou dnech provázely, půjde o nesmírně těžký duel. Je to v hlavách každého z nás. Zápas bude o tom, jak se s tím každý vyrovná. Je jasné, že chceme vyhrát. Jedinou možnou odpovědí na dění kolem mužstva bude vítězství.

Už jste dostali z hlav nevydařený zápas s Němci?

Nic jiného nezbývá. Fotbal je o vítězstvích a porážkách a my jsme zase po čase poznali v národním mužstvu tu odvrácenou tvář. Rozebrali jsme si sobotní zápas, vzali si z toho, co je potřeba. A ve středu proti Kypru půjdeme za jediným cílem - vyhrát. Každý z nás si dobře uvědomuje, že proti Německu jsme nepodali optimální výkon. Dělali jsme velké chyby. Nechali jsme si vnutit jejich hru, nedostali jsme se k té své. Ale to už je za námi.

Znamená to, že už se soustředíte na druhou postupovou příčku?

Na jednu stranu je jedno, jestli jsme první nebo druzí. Podstatný je postup. Diváky jsme zklamali v sobotu nejen výsledkem, ale i předvedenou hrou - a to musíme napravit. Slováci i Irové svoje zápasy vyhráli, máme je za zády a nesmíme si dovolit další zaváhání.

Co vidíte jako hlavní důvod prohry s Německem?

Nedá se to shrnout do jedné věty, protože těch důvodů bylo víc. Především naše chyby a taky fakt, že jsme nebyli kompaktním týmem. Němcům jsme nechali hodně prostoru. Byli jsme hrozně širocí, hráli jsme daleko od sebe.

Dlouho jsme neporazili některý z top týmů. Bylo sobotní selhání nepovedeným zápasem nebo trvalým jevem a fanoušci si na to musí zvyknout?

Těžko hodnotit podle jednoho utkání. Dlouho jsme proti žádnému špičkovému soupeři nehráli. To ukáže čas, jestli šlo o momentální výpadek nebo trvalejší jev. Věřím, že to bude ten první případ.

Kypřané nebudou určitě v ofenzívě tak nebezpeční jako Němci. S čím na ně vyrazíte?

Určitě to bude jiný zápas než v sobotu. Výsledky, které mají doma, jsou úplně jiné než ze hřišť soupeřů. V žádném případě je nepodceníme. Chceme odčinit sobotní prohru a získat tři body. Ty nám zaručí dobrou pozici pro další fázi kvalifikace.

Reklama

Související témata: