Hlavní obsah

Už nesmíme ani v nejmenším zaváhat, tvrdí Petr Čech

Karel FeltSport.cz

Jediným hráčem českého mužstva, který odvedl v sobotu proti Němcům perfektní výkon, byl brankář Petr Čech. Ani s odstupem několika dní svým spoluhráčům nic nevytýkal, prohru bral jako kolektivní dílo... „Najít konkrétní viníky není možné. Prohráli jsme jako tým,“ řekl Čech. Nejen on si však uvědomuje, že další zaváhání, a zejména se soupeři, kteří jsou v tabulce za Českem, si už nemůže dovolit.

Článek

„Souboj s Kyprem je pro nás velice důležitý. Nesmíme si ani v nejmenším dovolit zaváhat. Ty tři body prostě musíme vyválčit. Kypr sice doma prohrál se Slovenskem a venku není tak silný, ale určitě neprodá kůži lacino. Bude u nás bránit podobně jako jiní soupeři, kteří vědí, že nás nepřehrají. Co nejdéle budou chtít udržet nulu. My si s tím musíme poradit, a pokud možno vstřelit rychle gól,“ nabídl svůj pohled na nadcházející utkání gólman české reprezentace.

Z prohry s Německem nedělá tragédii. „Musíme potvrdit, že šlo o výjimku. Prohrát se může, ale pokud chceme postoupit, pak se ze sobotního výkonu musíme poučit. S klukama jsme si řekli, že takhle to prostě nejde. Ujasnili jsme si, co se stalo a nestalo, a vyříkali jsme si to mezi sebou. Určitě to pomohlo i v přípravě na zápas s Kyprem. Jsme oběma nohama na zemi a víme, o co hrajeme,“ zdůraznil gólman.

Věřil, že v domácím prostředí Německo porazí

Po sobotní noční aféře však panuje v týmu napětí. Atmosféra není dobrá. „Samozřejmě to je nepříjemné, ale jsme dost zkušení, abychom se vypořádali i s takovou situací. Jak se nám to povedlo, se ukáže na hřišti. Věřím, že to zvládneme a nebudeme čelit kritice, že jsme po utkání s Německem porušili disciplínu a nedokázali se připravit na další zápas,“ zdůraznil.

Čech také hledal odpověď na otázku, proč se českému týmu proti silným soupeřům od mistrovství Evropy v Portugalsku nedaří, a navíc mužstvo inkasuje po standardních situacích. „Vždycky se na zápasy s těmito top týmy pečlivě připravujeme a pokaždé dostaneme gól ze standardní situace. To bylo v kvalifikaci o postup na mistrovství světa s Nizozemskem, na šampionátu s Itálií a v sobotu s Německem. Je to škoda zejména doma, kde jsme stále velice silným týmem. Osobně jsem věřil, že v náš prospěch rozhodne domácí prostředí a vyhrajeme. Nakonec tomu tak nebylo,“ přiznal.

Tým není slabší než na ME v Portugalsku

Nemyslí si však, že by standardní situace byly slabinou českého týmu. „V reprezentaci jsem pět let, a co si pamatuji, dostali jsme snad jen tři góly ze standardek, ale vždycky ve velkých zápasech. Ale jde spíš o shodu náhod. V jiných zápasech standardní situace bráníme dobře. Určitě bych za tím nehledal nedostatek kontaktů s nejlepšími týmy. Vždyť velká většina z nás hraje za přední evropská mužstva a má dostatek zkušeností z velkých a těžkých zápasů,“ tvrdil Čech.

Podle něho není česká reprezentace ani výrazně slabší než dřív. „Nemyslím si, že bychom neměli tak kvalitní mužstvo jako na mistrovství Evropy v Portugalsku. Ale je fakt, že v každé kvalifikaci se nám nepovedl jeden zápas s těmi nejsilnějšími týmy právě doma. Ať to byli Nizozemci, s nimiž jsme prohráli před dvěma roky 0:2, nebo teď Němci. Jenže kvalifikace je dlouhodobá soutěž a jeden výpadek není rozhodující. Musíme nasbírat dostatek bodů, abychom příští rok na šampionátu nechyběli,“ uzavřel Petr Čech.

Reklama

Související témata: