Hlavní obsah

Fotbalová reprezentace si fanoušky neudobřila i díky zraněním

LIBEREC

Aférou ze sobotního pozápasového tahu zmítaná česká fotbalová reprezentace si fanoušky hubeným vítězstvím nad trpaslíkem z Kypru příliš neudobřila. Především tragický výkon v druhém poločase, kdy musel trenér Brückner změnou rozestavení bránit těsný náskok, balzámem na duši českého národa nebyl. Situaci týmu nezkomplikoval jen enormní tlak okolí v reakci na prohřešek hráčů, ale i málo vídaná série zranění, která kouče donutila neplánovaně střídat hned dvakrát zkraje utkání hraného v Liberci.

Článek

Jako první musel ze hry odstoupit již po třinácti minutách obránce nizozemského Ajaxu Amsterodam a od léta spoluhráč bývalého reprezentačního kapitána Pavla Nedvěda v italském Juventusu Zdeněk Grygera. „Po hlavičkovém souboji jsem špatně dopadl a ucítil křupnutí v koleni. Od té chvíle jsem věděl, že nebudu moci pokračovat,“ vzpomínal smutný Grygera na kritický moment.

Jeho místo zaujal Radoslav Kováč. I on ale na hřišti příliš dlouho nevydržel. Po dalších čtrnácti minutách jej musel vystřídat spoluhráč z moskevského Spartaku Martin Jiránek. „Vypadá to bohužel špatně. Křuplo mi v zadním svalu, který mne pobolíval již na začátku reprezentačního srazu,“ posteskl si Kováč a připustil, že na vině může být i jeho nečekaně rychlé střídání, díky němuž se nestačil dostatečně rozcvičit.

Během svého krátkého účinkování stačil blonďatý stoper jedinou brankou rozhodnout o osudu utkání. Jeho branka však byla nejprve připsána nejlepšímu střelci české historie Janu Kollerovi.

„Naskočil jsem si po dobře rozehraném rohu na hlavičku a neviděl jsem, zda to Honza Koller tečoval, nebo ne. Tvrdil mi, že se balónu nedotkl,“ nepřel se o autorství branky Kováč a Koller jeho slova potvrdil: „Kyperského brankáře zřejmě zmátl můj pohyb, ale branku jednoznačně vstřelil Radek.“

S Kyprem chtěli Češi získat tři body jakkoli 

Vytáhlý útočník nebyl po zápase ve své kůži, dle jeho názoru utkání brzká zranění ovlivnila především po změně stran, kdy se český celek prezentoval nebývale špatným výkonem: „Ve fázi, kdy se nám nedařilo, by jinak trenér určitě sáhl do sestavy a oživil tak náš výkon.“ Diváci na libereckém stadiónu zhodnotili vystoupení reprezentantů v druhé půli několikrát hlasitým pískotem.

„Není příjemné, když na vás diváci pískají, my jsme ale rádi, že jich přišlo tolik,“ řekl po utkání kapitán Tomáš Rosický. Sobotní oslavenec Tomáš Ujfaluši, na jehož počest se prý noční radovánky v hotelu Praha odehrály, k tomu dodal: „Negativní reakci publika jsme čekali. Chtěl bych poděkovat těm, kteří nám přes všechno, co se stalo, fandili.“

„V naší situaci tři body pomohly, ale záleží na tom, jak dlouho bude lidem trvat, než se vyrovnají s tím, co se stalo,“ vyjádřil se k rekcím veřejnosti brankář anglické Chelsea Petr Čech a za celé mužstvo zápas s Kyprem zhodnotil slovy: „Celé toto utkání mělo z naší strany jediný motiv - získat plný počet bodů. Ty nakonec máme a jsme za to rádi.“

Reklama

Související témata: